fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Bolja budućnost: Europska država planira pokrenuti 3 škole za klimu i klimatske promjene

Danska vlada obznanila je kako uskoro pokreće tri škole za klimu i klimatske promjene. U nove obrazovne smjerove uložit će višemilijunske iznose te time žele ubrzati zelenu tranziciju.

Sve je više zemalja koje pokušavaju postati što održivije i ubrzati zelenu tranziciju. U Europi to najbolje polazi za rukom Skandinavcima koji svojim djelovanjem na području zelenih politika i održivih projekata ne prestaju oduševljavati. Tako je prije nekoliko dana, danska vlada objavila kako nastoji u školama uspostaviti 3 nova klimatska edukacijska smjera.

Iz tamošnjeg ministarstva za djecu i obrazovanja, izvjestili su da su takve škole važan preduvjet za zelenu tranziciju jer će rezultirati kvalificiranim radnicima koji će koristiti državi na tom putu, a kako bi obrazovanje podigli na najvišu kvalitetu najnovijim znanjem i tehnologijama, danska je vlada pozvala i poslovnu zajednicu da se uključi i sudjeluje u osnivanju novih škola. “Zemlji očajnički trebaju vješti stručnjaci koji mogu pridonijeti zelenoj transformaciji”, istaknula je resorna ministrica Pernille Rosenkrantz-Theil te je dodala da Danskoj trebaju ljudi koji mogu graditi vjetroturbine u moru, postaviti stanice za punjenje i instalirati fotonaponske sustave.

Iz tog će se razloga tri nove poslovne škole o klimi usredotočiti na predmete i sektore koji čine najveću razliku u smislu postizanja klimatskih ciljeva za 2030. i 2050. godinu. Oni će, između ostalog, nuditi obrazovanje u poljoprivredi, prometu, energetici, građevinarstvu i otpadu. Kako stoji u njihovom priopćenju za javnost, Vlada će svake godine u obrazovni sustav uložiti ukupno više od 336 milijuna eura, a više od 13 milijuna eura izdvojit će godišnje za ulaganja u nove klimatske škole u razdoblju od 2023. do 2028. godine.

Izvor: Green.hr