fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Božinović: Ublažene mjere za javna okupljanja, ukinute COVID potvrde za javne ustanove, osim zdravstva i socijalne skrbi

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je u ponedjeljak da je Nacionalni stožer donio šest novih odluka, kojima su ublažene mjere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru te su ukinuti obvezno testiranje i COVID potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela.

“Mjere koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski i prelazak granica produžene su do 31. ožujka”, rekao je Božinović novinarima nakon sjednice Vlade.

Na javnim okupljanjima dopušteno 100 osoba

Odluka o okupljanjima ublažena je tako da je od 1. ožujka na otvorenim prostorima moguće okupljanje 100 osoba umjesto dosadašnjih 50, a u zatvorenim prostorima 50 umjesto 25 osoba.

Ublaženi su uvjeti i za održavanje dopuštenih okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje COVID potvrda. Dosad su se takva okupljanja mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više nije potrebna, kaže Božinović.

Što se tiče sportskih natjecanja, ukida se ograničenje maksimalnog broja gledatelja na otvorenom, a u zatvorenom je moguća 50-postotna popunjenost tribina umjesto dosadašnjih 20 posto.

“Od sutra prestaje važiti mjera obveznog testiranja na COVID-19 i predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju kao uvjeta za ulazak u prostore javno-pravnih tijela jer je zaključeno da, s obzirom na stupanj imunosti i relativno kratko zadržavanje stranaka, više ne postoji u toj mjeri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi”, rekao je Božinović

Dodao je kako COVID potvrde i dalje vrijede u ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama, dok ih više ne treba predočiti, primjerice, prilikom ulaza u poštu.

U Hrvatsku stiglo 190 izbjeglica, pripremamo se za masovniji val

Božinović je izjavio da je u Hrvatsku do jutros ušlo 190 izbjeglica iz Ukrajine, od kojih je 11 u motelu “Plitvice”, a ostali će biti smješteni u privatnom aranžmanu, dok teku pripreme za mogući masovniji val.

Rekao je da su dosad uspostavljena dva prihvatna centa – motel “Plitivice” i osječka Sportska dvorana, dok je u pripremi prihvatni centar u Varaždinskim Toplicama.

Najveći broj ukrajinskih izbjeglica ide na poznate adrese, kod rodbine i prijatelja, mi se pripremamo za mogućnost masovnijeg izbjegličkog vala. Procjene europskih agencija i UNHCR-a kreću se od tri do pet milijuna ljudi, kazao je Božinović.

Radi se o velikom, nasilno izazvanom kretanju stanovnika pa se zemlje Europske unije pripremaju za njihov prijam, poručio je.

Mogućnost uključenja izbjeglica u tržište rada

“U najmanju ruku pripremamo se za donošenje odluke o aktiviranju privremenog zaštitnog mehanizma, koji u praksi znači da ljudi koji dođu iz Ukrajine neće imati limitiran na boravak od 90 dana, nego na duži period, godinu dana do tri godine, vidjet ćemo što će se preporučiti i odlučiti”.

Također je bitno da se izbjeglice može ne samo zbrinuti nego i uključiti u tržište rada u zemljama u kojima se budu našli, kaže Božinović.

Ukrajinski državljani pri dolasku u Hrvatsku se evidentiraju, postoje propisi koji će se primjenjivati u tim situacijama, o njima vodi brigu Hrvatski crveni križ, pogotovo ako je potrebna psihološka ili socijalna pomoć.

“Sustav postoji, a na razini EU-a razgovaramo da se neke stvari dodatno olakšaju kako bi se tim ljudima omogućilo stabilnije razdoblje boravka u zemljama članicama”, rekao je Božinović.

Izvor: Vlada / Hina