fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kada samo čujem da netko govori o „životu na budžetu“ diže mi se kosa na glavi

Većinu odraslog života živim na budžetu. Akcije, popusti… Razmišljanje i kalkuliranje gdje ćemo kupiti ručak je vjerujem svakodnevica mnogih od nas. Ako ne i većine. Kada imamo financijska ograničenja i odgovornosti, život postaje život na budžetu. Ali! To nužno ne mora biti i tužno, jer na budžetu postaneš kreativan!

Siječanjski popusti su dušu dali za kupnju kaputa ili čizmi za iduću sezonu, a ljetni za super povoljnu kupnju majica kratkih rukava. Stvarno radim ozbiljne kalkulacije koje mi neizmjerno olakšavaju život. Nekome je to vjerojatno malo pomaknuto, ali netko će se možda prepoznati u ovome. Također pratim letke pojedinih dućana koji redovito imaju akcije.

Ali, zapravo želim pričati o nečem drugom što je također jeftino, zapravo besplatno. EDUKACIJE. WEBINARI. SEMINARI. PODCASTI.

Bilo je razdoblja kada nisam imala dovoljno financijskih sredstava, a htjela sam ulagati u osobni napredak. Zapravo, to uvijek želim. Počela sam pratiti stranice na društvenim mrežama koje me zanimaju, koje se bave edukacijama ili nude volontiranje. O volontiranju neki drugi put.

Facebook je tu bitan, ali htjela bih naglasiti benefite LinkedIn-a. Moram priznati da sam tek prošle godine počela LinkedIn-u posvećivati više pažnje. Činio mi se suhoparan i poslovan. Kako sam bila u krivu! Što više otkrivam LinkedIn, to sam oduševljenija. Prisustvovala sam na nekoliko svjetskih summit-a na teme koje me zanimaju, dobila priliku postavljati pitanja, završila tromjesečnu edukaciju i prekvalifikaciju, a sve to – besplatno! Naravno, ako želim upis u radnu knjižicu, morat ću platiti formalno obrazovanje, ali i ovo je meni puno pomoglo da saznam hrpu korisnih informacija i savjeta koje ne bih u tom periodu nikako mogla saznati. Pratim redovno neke podcast-e na LinkedIn-u na engleskom jeziku samo zato što sam zapratila osobe koje se već bave poslom kojim se ja želim baviti. Dobivam od njih neizmjerno puno jer šire svoja vlastita iskustva iz prakse. Svakome tko želi saznati više o poslu koji radi ili koji želi raditi bih svakako preporučila da se registrira na LinkedInu. Platforma je odlična za osobni rast. Postoje i aplikacije za učenje jezika koje su besplatne, samo je potrebna volja i vrijeme koji nam nažalost dosta često manjkaju.

Osim besplatnih edukacija želim spomenuti i BESPLATNA DOGAĐANJA U GRADU/MJESTU u kojem živimo kao i BESPLATNE RADIONICE. Oboje možemo naći na Facebook-u, posebno među Događajima (Events), ali i već znamo za neke. Sad nam je došlo vrijeme maškara i za to tradicionalno znamo gdje se i kako organizira, s tim da se i brojni shopping centri i udruge uključe i ponude svoj poseban besplatni sadržaj određene dane. Znala sam naći radionicu za izradu keramike potpuno besplatno, kao i neku svirku u gradu na otvorenom koja mi se baš dopala. Postoje i web stranice namijenjene baš za tu svrhu. Osim benefita cijene, za mene je uvijek tu benefit iskustva. Novi doživljaj. Novo mjesto. Nova vještina. Ponekad kad imamo određena novčana ograničenja, samo trebamo malo potražiti drugim putevima i neutabanim stazama. To se odnosi i na bilo koja druga ograničenja. Ne postoji „ne mogu“, nego „pronaći ću način kako da to uspijem ili kako da tamo dođem“. Zvučim kao da sam to savladala, ali naravno da se i ja s tim mučim. Prvo dođe pred mene zid, a onda tek počnem razmišljati kreativno. Želim vam da pronađete tog kreativca i snalažljivca u sebi i da ga zaposlite. 😊

PozitIVKA