fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Proljeće se bliži, a mi znamo kako trebate zasaditi ukrasno bilje u vašem vrtu

Proljeće samo što nije stiglo i uskoro ćete biti uhvaćeni u ludilu sijanja sjemena, uzgoja i njegovanja vašeg vrta dok se budi iz zimskog sna. Iskoristite ove mirnije zimske dane da organizirate svoje misli i uputite se u način kako uspješno zasaditi ukrasno bilje uoči proljeća.
Iako vrtlarstvo za mnoge može biti najdraža aktivnost za opuštanje, drugima može biti prilično nezgodna – osobito za one koji nisu dobro upućeni u procese potrebne za sadnju i održavanje zelenih ljubimaca.

Portal Green.hr napravio je za vas potpuni vodič o presađivanju vaših odraslih biljaka koje će rasti u vašem vrtu. Ako na vrijeme krenete s pripremama, ovog proljeća imat ćete predivan, bujan vrt kojem će se mnogi diviti i u kojem ćete rado provoditi vrijeme.

Korak 1: Odaberite područje koje prima odgovarajuću količinu svjetla

Slično kao što različite biljke zahtijevaju različite rasporede zalijevanja, različite biljke također zahtijevaju različite količine sunčeve svjetlosti. Na primjer, naprstak uglavnom zahtijeva hlad, dok sukulenti i tratinčice preferiraju sunčevu svjetlost. Imajući to na umu, odabrat ćete područje s odgovarajućom količinom svjetla ili sjene. Da biste se pripremili za kopanje rupe, također ćete htjeti ukloniti kamenje, granje ili druge vrste krhotina iz okolnog područja.

Korak 2: Pravilno iskopajte rupu

Iskopajte rupu koja je otprilike toliko duboka kao lonac u kojem je prije bila smještena i otprilike dvostruko šira od biljke. Zatim pravilno napunite rupu vodom. Sada je vaša biljka spremna za ulazak u svoj novi dom. Poželjet ćete presaditi svoju biljku noću ili kada je vani oblačno kako biste bili sigurni da će vaša biljka biti smještena prije izlaska sunca. Korijenje vaših biljaka također je prilično osjetljivo, pa je imperativ da ne budu izloženi sunčevoj svjetlosti, vjetru ili toplini. I pod pretpostavkom da ste već pažljivo izvadili svoju biljku iz lonca, uklonite sve mrtve korijenje odgovarajućim škarama. Zatim ga pažljivo postavite uspravno u rupu.


Korak 3: Napunite rupu zemljom i zalijte po potrebi

Dok prekrivate korijenje zemljom, zalijte rupu kada se napuni do pola. Zatim potpuno napunite rupu zemljom i zalijte je iznova, potpuno zalijevajući lišće. Imperativ je da vaša biljka trenutno dobije dovoljno vode, jer je to traumatizirajuće iskustvo za nju. Lagano pritisnite tlo oko biljke kako biste se riješili viška zraka.

Korak 4: Pojačajte zalijevanje nekoliko dana i zaštitite od sunčeve svjetlosti

Kao što je već spomenuto, održavajte redoviti raspored zalijevanja sljedećih nekoliko dana kako biste bili sigurni da se vaša biljka pravilno prilagodila svom novom mjestu. Također se pobrinite da je zaštitite od sunca – možda dajte svojoj novoj biljci na otvorenom kišobran ili malo više sjene nego što bi inače dobila. To bi mu omogućilo da se prilagodi malo više nego da ga odmah izloži toplini i svjetlosti sunca.

Evo nekoliko vanjskih biljaka koje možete kupiti za svoj vrt:

Kao što smo rekli, vrtlarstvo nije lak zadatak, stoga je idealno pronaći neke jednostavne vanjske biljke koje zahtijevaju malo ili nimalo održavanja. Ovo su vanjske biljke koje je gotovo nemoguće ubiti: Ajuga, Caladium (za sjenovita dvorišta), Perzijski štit (za sjenovita dvorišta), Hosta “Prvi mraz” (za sjenovita dvorišta), Carex Pensylvanica (za sjenovita dvorišta), Agava (za dvorišta sklona suši), Pustinjska ruža (za dvorišta sklona suši), Leptir korov (za pješčano tlo) i Carsko oko (za pjeskovito tlo).

Izvor: Green.hr