fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Brinu za zdravlje svojih učenika: Zabranili mobitele u osnovnoj školi, a rezultatima zadovoljna i djeca

U Osnovnoj školi bana Josipa Jelačića u Podsusedu učenici, ne smiju koristiti svoje mobitele od trenutka kad uđu u zgradu dok iz nje ne izađu. Ovo pravilo krenulo je prije mjesec dana, a osmislili su ga sami učenici.

U ovoj školi nema Facebooka, Instagrama ni Snapchata. Umjesto čavrljanja preko Whatsappa i slušanja glazbe, učenici sjede u klupama i razgovaraju oči u oči, a umjesto igrica na mobitelu u dvorištu se igraju lovice, skrivača i “gazi, gazi”, piše Večernji list.

Sve je poteklo od djece kojoj je, kaže ravnateljica Jelena Ivaci, jako smetalo što nitko s ni kim ne razgovara, već svi bulje u ekrane svojih mobitela. Ubrzo nakon toga javili su se i roditelji zabrinuti za ovisnost svoje djece o tehnologiji, nakon čega je školsko Vijeće roditelja jednoglasno donijelo odluku da se zabrani korištenje telefona u bilo koje svrhe osim za nastavu. Zahvaljujući tome, kaže ravnateljica, u školske se klupe i hodnike ponovno vratio dječji žamor. Novom odlukom zadovoljni su svi, a pogotovo učenici.

I drugi pošli istim putem

Roditelji iz Podsuseda nisu jedini koji su odlučili zabraniti mobitele za vrijeme nastave. U Osnovnoj školi Petra Preradovića na Volovčici pametni telefoni također su nepoželjni. Kao i kod kolega s druge strane grada, roditelji učenika također su primijetili da su oči njihove djece previše zalijepljene uz ekran mobitel. Od početka školske godine, postali su osuđeni na nastavu bez svojih mobilnih ljubimaca. Ravnatelj škole Žvorc također je oduševljen rezultatima ovog eksperimenta.

“Djeca su se prije često zadirkivala preko društvenih mreža za vrijeme nastave. Sad se puno bolje ponašaju jedni prema drugima i više razgovaraju”, ponosno ističe ravnatelj, a kaže da to pravilo vole i djeca te da će ono i u budućnosti vrijediti.