fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Od bučinih sjemenki baklava, od ulja sapun

Osnovna škola Dragutina Lermana i Učenička zadruga Cucurbita iz Brestovca bile su domaćini međužupanijskog skupa za suradnju podružnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije piše današnji Glas Slavonije.

Tema susreta bili su buča i bučino ulje. Na radionicama se obradila tema bučinog ulja – proizvodnje i hranjivih vrijednosti, s čime je sudionike upoznala Nives Lovrić, izvršna direktorica tvrtke Grbić, koja proizvodi bučino ulje u vlastitoj uljari. Bučine sjemenke kao zdrave grickalice prezentirali su brestovački učenici prikazavši prženje bučinih sjemenki te njihovo korištenje u izradi raznih slastica i kolača. U okviru radionice članice zadruge su pripremale baklavu od bučinih sjemenki. Posebna tema bila je izrada ekosapuna uz korištenje bučinog ulja.

– Željeli smo malo potaknuti suradnju među županijama, da učenici vide što se radi u drugim učeničkim zadrugama i pojačati suradnju među voditeljima zadruga. Mi u Požeško-slavonskoj županiji već okupljamo deset zadruga, što je svakako ponos jer smo ih prije nekoliko godina imali malo, na prvoj Županijskoj smotri učeničkih zadruga 2015. godine samo šest. Sljedeće godine spremamo 3. smotru i nadam se sudjelovanju još više učeničkih zadruga – kazala je Maja Davidović, voditeljica brestovačke zadruge i domaćin skupa.

Posebno je bila zanimljiva radionica izrade ekosapuna od ulja buča koje su učenici zadruge Cucurbita (naziv znači bundeva, tikva, buča) sami proizveli i preradili u uljari Grbić. Za sapune koriste i vlastito uzgojenu lavandu te druge ljekovite i začinske biljke. AGM Kruna