fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Crveno meso pozitivno utječe na koncentraciju i pamćenje

Brojna istraživanja potvrdila važnost crvenog mesa u prehrani.

Početak je nove školske i studentske godine, no jednako tako i poslovne godine. Nakon ljetnog odmora često se pitamo kako se što brže vratiti u rutinu i biti koncentriran na ono što radimo. Odgovor je jednostavan i leži u pravilnoj prehrani čiji je sastavni dio i crveno meso. Osim što je crveno meso dokazan izvor proteina, željeza, cinka i vitamina B12, ima važnu ulogu za dobru koncentraciju tijekom cijelog dana, a time i postizanje odličnih rezultata.

Posljednja provedena istraživanja diljem svijeta pokazuju da nedostatak željeza utječe na sposobnost razmišljanja i koncentraciju. Naime, konzumacija crvenog mesa u svim populacijskim skupinama od neposrednog je značaja za organizam, a dokazano je da hranjive tvari prisutne u crvenom mesu imaju važnu potpornu ulogu u motoričkoj funkciji, zdravlju imunološkog sustava te prevenciji nedostatka željeza. Djeca koja pate od nedostataka željeza, imaju slabije razvijene motoričke i funkcionalne sposobnosti organizma, što je osobito uočeno u čitanju, pisanju i učenju.

Prehrana bogata željezom (prije svega umjerena konzumacija krtog crvenog mesa), smanjuje umor. Upravo je željezo prisutno u crvenom mesu odgovorno za sprječavanje oboljenja od nedostatka željeza u pojedinaca, a time i smanjenja funkcijskih i motoričkih sposobnosti. Uočena je pozitivna korelacija u razini željeza u krvi i konzumacije crvenog mesa na način da su djeca koja su vrlo rijetko konzumirala crveno meso imala četiri puta veći rizik od nedostatka željeza od djece koja su konzumirala dva do tri puta tjedno crveno meso. Ista tendencija pokazala se i u drugim istraživanjima gdje je rizik od nedostatka željeza bio dva puta veći i kod djevojčica od 12 do 17 godina, koje su konzumirale manje od četiri serviranja crvenog mesa tjedno. Kod svih navedenih istraživanja radilo se o usporedbi konzumacije crvenog mesa i piletine, s obzirom na razinu željeza u krvi.

Brojna provedena istraživanja potvrđuju da crveno meso predstavlja pravilan izvor visokokvalitetnih proteina, dok konzumacija istog osigurava brojne važne nutrijente nužne za razvoj i održavanje funkcionalnih i motoričkih vještina našeg organizma.

Upravo zato preporučuje se uvrštavanje krtog crvenoga mesa u prehranu svakog pojedinca od najranijih dana jer uvelike poboljšava navedene sposobnosti.

 

Izvor: www.glas-slavonije.hr