fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Inovativna aplikacija koja će olakšati poslovanje autobusnim prijevoznicima

Cijela priča o aplikaciji je počela kada je Matija primijetio potrebu za takvim rješenjem na primjeru tvrtke svog oca koja se bavi autobusnim prijevozom.

Hrvatski startup Tourgent, koji su razvila trojica brucoša Matija Matija, Ivan Jolić i Milan Kovačić s Fakulteta organizacije i informatike (FOI) i Fakulteta elektronike i računarstva (FER) olakšat će život autobusnim prijevoznicima i turističkim agencijama.

Nakon ulaska i finale App Start Contesta i pobjede na Shiftu, najvećoj startup konferenciji u jugoistočnoj Europi gdje su nagrađeni s deset tisuća dolara, ovi inovativni studenti dobili su dodatan vjetar u leđa u svom poduzetničkom pothvatu. Tourgent je cloud rješenje koje ‘nelinijskim’ autobusnim prijevoznicima olakšava organizaciju poslovanja i analizu profitabilnosti. Važno je naglasiti da je u ovom rješenju fokus stavljen na ‘nelinijski’, točnije grupni autobusni prijevoz, a ne klasični autobusnom prijevoz u kojem su prisutni redovi vožnje. Tourgent, koji se sastoji od web i mobilne aplikacije, olakšava komunikaciju svih uključenih u te ture te omogućuje praćenje troškova i profita po autobusu, turi ili na razini tvrtke.,

U web aplikaciji prijevoznik dodaje ture, vozače, vodiče i vozila, čime ima sve potrebno za organizaciju, zna kad su koji vozači slobodni te ima pregled troškova i profita (po npr. autobusu ili pojedinoj turi) što ujedno olakšava i poslovne odluke u budućnosti,”Natjecanja na kojima smo nastupali bila su odlična prilika da vidimo da li i stručnjaci iz žirija također vjeruju da naš projekt ima potencijala i da usput dođemo do sredstava za početne troškove. Stoga su prijave na ta natjecanja bila logičan korak”, kaže Matija Matija, jedan od članova tima i brucoš na FOI-u.Kako kaže Matija, on i Ivan Jolić kojeg poznaje još od osnovne škole pričali su o prijavi na App Start Contest još dok nisu ni bili studenti i dok Tourgent nije ni postojao kao ideja, tako da im je nagrada od 13.000 kuna za drugo mjesto bila upravo ono čemu su se nadali još od ‘malih nogu’.

Na Shift su se pak prijavili zbog iznimne kvaliteta govornika, natjecatelja, sudionika i žirija, a kako tvrdi Matija, bila bi im velika čast sudjelovati na tom događaju čak i da nisu pobijedili. “Smatramo da je presudno bilo to što smo imali dobar proizvod u dobroj niši koju razumijemo. Kroz prezentaciju smo uspjeli prikazati i proizvod i priču, kako je do njega došlo te zašto smo baš mi ti koji možemo ponuditi pravo rješenje. Našoj pobjedi najviše je pridonijelo to što smo uspjeli u dane tri minute kratko i jasno predstaviti sve ono što je žiri najviše interesiralo. Pokazali smo probleme s kojim se susreću naši korisnici, rješenje na kojem radimo, objasnili zašto smo upravo mi ti koji možemo najbolje provesti to rješenje te kvalitetno razradili strategiju i pokazali da aktivno radimo na rješenju.

Nagrade sa Shift Challengea i App Start Contesta potrošiti ćemo za najam stana kako bi svi troje mogli zajedno i na istom mjestu raditi na Tourgentu”, kaže Matija. Cijela priča je počela kada je Matija primijetio potrebu za takvim rješenjem na primjeru tvrtke svog oca koja se bavi autobusnim prijevozom te se se u suradnji s kolegama i prijateljima prihvatio posla. Ivan Jolić radi na webu i Android aplikaciji, Milan Kovačić radi na Windows Phone i iOS aplikaciji, dok Matija Matija primarno radi na business dijelu no ima i iskustva u developmentu. Matija ističe kako su se do sada prijavili na mnoga natjecanja na kojima nisu osvojili ništa, ali to ih nije obeshrabrilo te su nastavili razvijati i usavršavati ideju.

“Bilo je tu puno učenja, rada i prilagođavanja. No sve u svemu vrlo zanimljivo iskustvo koje je, nadam se, tek početak jedne veće priče. Ne bih rekao da je ideja realizirana, naime ona to nikad neće biti. Tourgent će se uvijek nadograđivati, mijenjati i postajati sve bolji. Sada je samo realiziran Minimum Viable Product od kojeg sve kreće”, poručuje Matija. Od početka priče u studenom prošle godine do danas ovaj studentski startup ima tri domaća korisnika njihove cloud usluge.

Kako tvrdi Matija, konkurencija im je slaba, a prijevozničko tržište samo na razini Europske unije vrijedi 17 milijardi dolara tako da je potencijal njihovog startupa ogroman. Što se tiče odlaska iz Hrvatske tu su neutralni. Ukoliko se ukaže neka prilika za investicijom spremni su odmah spakirati kofere i otići, a isto tako su spremni i ovdje nastaviti raditi. “Primjerice neke od prednosti Hrvatske su jeftiniji troškovi života i radne snage, a mane su spora birokracija i visoki nameti. S druge strane u Silicijskoj dolini velika prednost je daleko veća dostupnost kapitala, ali je i cijena radne snage daleko veća nego kod nas. Tako da ćemo vidjeti gdje ćemo završiti”, zaključio je Matija.

Izvor: www.poslovni.hr