fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Za čupanje izdanaka ambrozije studentima 30 kuna po satu

Iako ambrozija izaziva najviše problema u kolovozu, kada taj korov počinje cvjetati, pravo vrijeme za njezino uklanjanje upravo je sada, početkom srpnja, upozorava Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka.

– Upravo sada treba uklanjati male izdanke ambrozije, jer kada ona postane velika poput grma i cvjeta, tada ju zapravo pri čupanju oprašite i na taj način razmnožavate i širite na prostoru gdje ste ju čupali. Grad Osijek i ove godine izdvaja oko 200.000 kuna koje usmjerava Unikomu za uklanjanje te biljke te još 30.000 kuna, namijenjenih udrugama i za edukaciju koju obavljamo preko županijskog Zavoda za javno zdravtsvo, a koja se provodi u školama i gradskim četvrtima – objašnjava Kristić.

Recimo kako je ovo druga godina u kojoj se najveći borac protiv ambrozije u Osijeku, Dušan Rudež –Tuljan, nije javio na javni natječaj, i to zbog starosti i bolesti, koje ga sprječavaju da nastavi svoje volonterske akcije. U Gradu napominju i kako, nažalost, nije pronašao entuzijaste koji bi nastavile njegovu borbu protiv ambrozije, i to kroz udrugu Tuljan. No zato će se ove godine u Osijeku prvi put održati javna akcija čupanja ambrozije u organizaciji Hrvatskog alergološkog društva i farmaceutske tvrtke Jadran – Galenski laboratorij (JGL) te Unikoma. Zanimljivo je da je ta inicijativa ovih dana uputila i javni poziv studentima da se priključe akciji, koja se plaća 30 kuna po satu.

– Naš cilj je promicanje kampanje o borbi protiv ambrozije, a provodimo je već dvije godine. Ovo je prvi put da u suradnji s Unikomom djelujemo u Osijeku, jer smo prijave o visokoj koncentraciji ambrozije primili baš za Osijek. Studentima za ovu priliku osiguravamo majice, kape i rukavice potrebne za rad te topli obrok, kao i vodu. Bitno je samo da student nema alergiju na ambroziju, a zarada je 30 kuna po satu. Akcija će biti u subotu, 8. srpnja, od 12 do 16 sati na području novog studentskog doma, odnosno na površini pokraj kampusa, gdje se nalazi zapuštena parcela s ambrozijom – objasnila je Andrea Šalinović iz Studija Conex u Zagrebu.

Inače, iz Grada Osijeka upozoravaju kako ambroziju ne treba kositi, nego čupati, jer košnjom se njezin problem ne rješava, odnosno korijen i dalje ostaje u zemlji i biljka ponovno raste.

– Ambrozija najbolje uspijeva na rahlom neobrađenom tlu, posebice je ima oko luke Nemetin. Što se tiče ambrozije na privatnom zemljištu, ona mora biti uklonjena, u suprotnom ide upozorenje komunalnog redara, a u slučaju da se ni nakon toga ne ukloni, slijedi novčana kazna. Sve prijave površina s ambrozijom na području grada potrebno je uputiti na broj telefona 229-123 – upozorava Romano Kristić iz Grada Osijeka.

Izvor: Glas Slavonije