fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Da nije bilo medija, o ovim inicijativama, projektima i zadrugama možda nikad ne bismo čuli, a to su i više nego zaslužili

Koliku ulogu imaju mediji kada se izvještava o zelenim promjenama? Ne trebamo otići predaleko, jer inicijative, projekti, zadruge i kampanje koje provode hrabri i osviješteni ljudi u našoj maloj zemlji, dokaz su da imaju itekako veliku. U razgovoru s njima, otkrili smo koliko im za provedbu njihovih hvalevrijednih ideja znači utjecaj nas, medija.

Green.hr kao pokretač najveće komunikacijske zelene platforme želi proaktivno djelovati i prema poslovnoj zajednici te provodi relevantno istraživanje među medijima, agencijama i kompanijama. Nastavno navedenom, pokrenuli smo GREENdex istraživanje, koje za cilj ima prikupiti relevantne informacije od aktera koje smo ovim projektom odlučili staviti u fokus, kako bismo definirali indikator zelene transformacije. Istraživanjem želimo dati odgovor na pitanje u kojoj mjeri poslovni subjekti provode održive politike i koliko svojim doprinosom služe kao primjeri pozitivne promjene.

Kada govorimo o medijima, onda treba spomenuti kako su u posljednjih nekoliko godina teme poput klimatskih promjena, zelenih politika i zelenih transformacija pronašle svoj put i o njima se krenulo izvještavati. Naravno, razlikuje se to od države do države, ali generalno mediji bude svoju svijest oko ovih krucijalno važnih tema. Da bi takve teme pronašle put prema ljudskim srcima i potakle javnost na razmišljanje ponekad je potrebno puno vremena, a ponekad način i priča o kojoj se izvještava može u vrlo kratkom roku učiniti mnogo i pokrenuti cijeli jedan val promjene.

Ako gledamo na nivou naše zemlje, kao idealni primjer kako dočarati ljudima da je uistinu došlo 5 do 12 zasigurno su i kampanje, projekti i udruge koje silno žele i trude se napraviti promjenu. Onu zelenu i pravu. Tu se dogodi ta uzročno-posljedična veza. Ovom prilikom mediji predstavljaju “odašiljače” dobrog glasa i ideja koje će promijeniti naš mali svijet. Koliku mediji imaju ulogu o izvještavanju kada je riječ o zelenim projektima, platformama ili udrugama, svjedoče tome i naši sugovornici o kojima smo i mi kao portal koji promiče zelene navike nerijetko pisali.

Jedna od takvih kampanja je i Boranka, nastala pod organizacijom Saveza izviđača Hrvatske i poslovnog direktora Dana Špicera. Riječ je o najvećoj akciji pošumljavanja požarišta Dalmacije koja je u posljednje tri godine okupila više od 7300 volontera koji su na dalmatinskim požarištima zasadili više od 85.000 novih stabala. Da su mediji ovdje također odigrali bitnu ulogu, potvrdio nam je to i sam Dan Špicer koji je svojedobno na Greencajt Festivalu osvojio nagradu Green Prix u kategoriji Green Lidera. “Mediji su odigrali veliku ulogu u promociji samog projekta, a igraju i dalje. Do sada je o kampanji Boranka, prema našoj internoj evidenciji koju radimo koristeći Press cut media monitoring servis, evidentirano više od 1,000 medijskih objava o kampanji Boranka“, otkriva nam Dan Špicer, opisujući nam da odnose s medijima grade kontinuirano, dijelom kroz medijske partnere i pokrovitelje dijelom kroz osobni odnos s pojedinim novinarima i redakcijama raznih medija.

Nastavi čitati na: https://green.hr/da-nije-bilo-medija-o-ovim-inicijativama-projektima-i-zadrugama-mozda-nikad-ne-bismo-culi-a-to-su-i-vise-nego-zasluzili/

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay