fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Da nije bilo moje supruge, sve ovo bi ostalo u mojoj glavi!‘: Marin Bratinčević s Drvenika Velog nagrađen za sjajan izum uz kojeg vam ne treba osobni trener, a iscjeljuje tijelo i psihu

Kada su na izložbi inovacija INOVA 2021., održanoj prošle godine u studenome u Zagrebu, sudjelovali i inovatori iz Dalmacije, članovi udruge “Dalmatinski inovatori Tesla”, skraćeno DALMIT-Split, kao što smo već pisali, ostvarili su zapažen uspjeh.

Naime, tada su zlatnim medaljama nagrađene inovacije “Filter vrećice čaja” Jadrana Pivačića i “Sportsko-rekreacijsko plovilo” Frane Perice.

Srebrnim medaljama nagrađene su inovacije “Girja s ugrađenim sklopom” Marina Bratinčevića, “Zdrava hrana” Deane Miletić i “Čarapa s drukerom“ Jakše Račića.

Ovaj put odlučili smo predstaviti Marina Bratinčevića.

– Na vrhu tijela, odmah ispod ručke girje, ugrađuje se aktivni ekran s odgovarajućim softverom – počeo je opisujući nam svoju inovaciju (patentiranu od strane Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske) Marin Bratinčević s Drvenika Velog te je nastavio:

– Sklop se smješta odmah ispod ručke kako bi bio zaštićen od eventualnih mehaničkih oštećenja. Girja s fiksnim vlastitim sklopom i softverom omogućuje odabir spola, broj korisnika, dob, tjelesnu težinu, razinu zahtjevnosti vježbi, od početničke, srednje zahtjevne do napredne razine treninga.

Sljedeća funkcija je mogućnost izbora dodatnih rekvizita koji ulaze u program vježbanja, kao npr. vježbe vlastitom težinom, sobni bicikl, bučice, orbitrek itd., što je čini idealnom za trening kod kuće – kaže Marin, kojem je u zapisivanju inovacije pomogla njegova dugogodišnja životna partnerica Lada Tomašević.

Dodaje kako u trenutku pokretanja programa KPT (Kettlebell Personal Trainer) vodi osobu koja vježba – glasom, glazbom i grafičkim prikazom vježbe na ekranu sklopa na girji. Broj i brzina izvođenja vježbi ovise o odabranoj razini programa treninga te ističe kako je izum jednostavan za korištenje.

RUSKO ZVONO

– Nakon što sam prije sedam godina, uz pomoć DALMIT-a, patentirao salamoreznicu te za nju bio višestruko nagrađivan (brončanom, srebrnom i zlatnom medaljom), logično je bilo nastaviti suradnju s fenomenalnom ekipom DALMIT-a.

Godinama sam o idejama razgovarao sa svojom djecom. Josip, Petra i Marija bili su mi prvi sud, a ponekad i korektiv mojih ideja. Lada je zaslužna za to da su moje ideje napokon i zapisane.

Nagrade su mi dale poticaj da nastavim razmišljati na “taj” način. Tako sam poslije dosta godina osmislio “Girju s ugrađenim sklopom“, koja bi bila u funkciji osobnog trenera.

Ovdje je zovu ruskim zvonom, jer je u Hrvatsku ova sprava došla iz Rusije. Inače, girja dolazi u Rusiju s Tibeta, a do Tibeta je stigla s vojskom Aleksandra Makedonskog (smatrali su je idealnim sredstvom za održavanje kondicije i snage). Nalazimo je u staroj Grčkoj, pa čak i u staroj sumerskoj civilizaciji.

Naime, vježbanje girjom djeluje iscjeljujuće na psihu i na tijelo.

Uz registriranje kalorija koje trošimo i broja otkucaja srca, softver bi pratio napredak svakog korisnika te mijenjao osobni trening u skladu s napretkom. A on je fascinantan. Mogućnosti su stvarno velike.

Da nije bilo moje supruge, sve ovo bi ostalo u mojoj glavi. Salamoreznicu je nakon 13 godina uspjela verbalizirati i staviti na papir. Njezinom vjerom u moje ideje i suradnjom s gospodinom Ivicom Pivačićem iz Udruge inovatora sada je i moja girja nagrađeni patent.

Moj mozak tako funkcionira. Često ne mogu ni pohvatati sve što mi padne na pamet. Tu na scenu stupa Lada koja to uobliči i zapiše. Evo i sada imam nekoliko ideja koje pokušava uobličiti i staviti na papir – zaključuje svoju priču Marin Bratinčević.

Salamoreznica sama reže i računa…

Kombinirana salamoreznica objedinjuje automatski sve potrebne radnje pri rezanju, vaganju i pakiranju suhomesnatih proizvoda i sireva. Ambalaža je inkorporirana u tijelo salamoreznice.

Nakon što se na upravljačkoj ploči pokazivačem upiše šifra proizvoda i naručeni težinski ili financijski iznos, npr. 10 dag ili 8 kn mortadele, započne rezanje.

Salamoreznica automatski zaustavlja rezanje proizvoda kada je narezano +/- 1% tražene količine.

Ujedno izačunava cijenu narezanog proizvoda te nju i sve ostale relevantne podatke ispisuje na samoljepljivu etiketu – stoji u obrazloženju autora inovacije Marina Bratinčevića napravljenom za Udrugu “Dalmatinski inovatori Tesla”.

Sporo ide brdo Muhamedu

– Ima li zainteresiranih za moje proizvode? U principu loše prodajem svoje ideje, nikom ih nisam ni nudio. Nadao sam se da će ‘brdo doći Muhamedu’, ali to očito tako ide samo u američkim filmovima. A ulaganje bi bilo više nego isplativo.

Kod salamoreznice – rad u kantinama, pršutoreznicama i dućanima bi bi iznimno ubrzan i pojednostavljen (tri različita elementa spaja u jedan), a ova ‘Girja s ugrađenim sklopom’ mogla bi se iskoristiti u fitness klubovima i teretanama, a idealna bi bila i kao svojevrstan osobni trener kod kuće.

Vrijeme je korone, ovaj proizvod bio bi savršen – kaže nam Marin Bratinčević.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr