fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Na Cresu pustili u rad “Morsku škovaceru”, uređaj za prikupljanje plutajućeg otpada

Škovacera, miščaflt, đubrovnik, lopatica za smeće nazovite ju kako hoćete, ali ova “Morska škovacera” ovih je dana puštena u more na otoku Cresu i glavni joj je cilj prikupljati plutajući otpad koji joj se nađe na “vidiku”.

S ciljem da se skupi što više otpada koji je neodgovorno bačen u more, ovih je dana na otoku Cresu u rad puštena “Morska škovacera”, odnosno uređaj za automatsko prikupljanje plutajućeg otpada u creskoj luci. Kako je na svojoj službenoj Facebook stranici izvjestio gradonačelnik Cresa Marin Gregorović, ovo je drugi sea bin na sjevernom Jadranu, od ukupno samo šest u Hrvatskoj. “Želimo podići svijest o štetnosti plastike u moru i potaknuti ljude da više brinu o našem okolišu. Bravo za Županijsku lučku upravu Cres i Komunalne usluge jer su ovaj projekt potpuno ostvarili uz financije iz EU preko LAGUR/FLAG “Vela vrata”, istaknuo je

Kako tvrde iz Županijske lučke uprave Cres, neposredno uz uređaj postavljena je i info ploča koja će, kažu,nadamo se, doprinijeti podizanju svijesti korisnika luke te cjelokupne javnosti o problematici onečišćenja mora plastikom. Kako sve to u konačnici funkcionira? Uređaj u obliku plutajuće kante za smeće, naime, kontinuirano filtrira morsku vodu skupljajući plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine, pokazujući ih da otplutaju na otvoreno more ili padnu na dno gdje mogu naštetiti morskoj flori i fauni. Uređaj u prosjeku sakupi oko 1,5 kg plutajućeg otpada na dan. Projekt je financiran iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem FLAG Natječaj za Mjeru 2.1. Očuvanje okoliša i poticanje na održivo upravljanje prirodnim resursima.

Izvor: Green.hr