fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Znate li koliko se puta dnevno morate zagrliti?

Grlimo se iz raznih razloga – kad smo sretni, kad smo tužni, kad se tješimo, kad smo uzbuđeni i sl. No dobar osjećaj koji doživimo za vrijeme zagrljaja nije jednokratan, dapače – on puno znači za naše zdravlje i sreću.

Neka su istraživanja pokazala da osim što su momentalna utjeha, zagrljaji vas štite od bolesti. Jedno istraživanje, provedeno na preko 400 odraslih osoba, pokazalo je da zagrljaju smanjuju šansu da se razbolite, a oni koji se jesu razboljeli, imali su slabije simptome od onih koji se nisu grlili ili koji se nisi grlili toliko često. Zvuči smiješno, no zapravo ima smisla – u zdravom tijelu je zdrav duh.

No koliko bi se često trebali grliti? Nije isto ako se grlite jednom mjesečno, tjedno, dnevno ili nekoliko puta u danu.

Obiteljski terapeut Virginia Satir je podijelila navedenu formulu: “Trebaju nam četiri zagrljaja dnevno za preživljavanje, osam zagrljaja dnevno za održavanje i 12 zagrljaja dnevno za rast.” Zvuči kao puno zagrljaja, no ako imate nekog za grljenje, koliko vam zapravo to vremena oduzme?

Možete se držati prijedloga Virginije, no znanstveno gledajući, što se više grlite, to bolje, tako da iskoristite svaku priliku koju dobijete!

Izvor: 1klik.hr