fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dalibor Talajić u Book cafeu Paradiso o borbi s „nevidljivim neprijateljem“

Neke od najdramatičnijih epizoda koje je opisao u knjizi „Most ponad burne rijeke“ Dalibor Talajić podijelio je u petak s posjetiteljima Book-cafea Paradiso u Otočcu, a susretu s piscem prisustvovale su i članice udruge Pčelica, koja okuplja roditelje djece s poremećajima u razvoju.

U razgovoru s voditeljicom book-cafea Tamarom Jurković, Dalibor Talajić opisao je svoju potraguz za programom koji bi njegovu sinu s dijagnozom autističnog spektra omogućio razvoj i školovanje, dok su stručnjaci prognozirali da dječak neće moći pohađati niti školu za djecu s posebnim potrebama. Danas je njegov sin četrnaestogodišnji mladić, koji završava sedmi razred osnovne škole i voli geografiju, s ponosom je rekao Dalibor Talajić prisjećajući se dana kada je sam sebe hrabrio da ne odustane od traženja rješenja.

Tamaru Juković zanimalo je kako je nastajala knjiga „Most ponad burne rijeke“, kako je dobila naslov te kako se glavni lik iz knjige snalazi danas, kad su iza njega iskustva učenja najjednostavnijih radnji kao što je odijevanje ili korištenje pribora za jelo. Dalibor Talajić ispričao je kako tek sada, u razgovorima sa svojim 14-godišnjakom otkriva kako on pamti sve svoje doživljaje iz djetinjstva, pa i one u kojima nije znao reagirati na odgovarajući način. Dok je, govoreći o svojim iskustvima borbe s „nevidljivim neprijateljem“ , kako je u svojoj knjizi nazvao autizam, bio ganut uspomenama koje su navirale, prepričavajući današnje doživljaje svog sina, Talajić je anegdotama razvedrio sve prisutne.

Tamara Jurković podsjetila je Dalibora Talajića na prošlo ljeto, kada je u Tribunju, koji ima važnu ulogu u njegovoj knjizi, na lokalnom natjecanju proglašen najboljim imitatorom Miše Kovača.  Bio je to povod da se porazgovara i o utjecaju malih sredina na odrastanje djece te da se gost book-cafea , koji je prvi put posjetio Otočac, pozove na nova gostovanja.

Razgovore u Book-cafeu Paradiso vode i pripremaju Manja Kostelac Gomerčić i Tamara Jurković, prateći rad domaćih autora i događanja u svijetu knjige te u Otočac, koji je na sat i pol vožnje od Zagreba, pozivaju goste iz spisateljskih krugova, tako da je u svijetu knjiga već postala stvar prestiža biti gost book-cafea u Otočcu i razgovarati s ljubiteljima književnosti tog ličkog gradića. Kako je rekla Manja Kostelac Gomerčić, svaki od gostiju donosi nove ideje i saznanja koja obogaćuju život grada u dolini Gacke, pa je i susret s Daliborom Talajićem otvorio mogućnosti zajedničkih projekata vezanih uz bogatu prošlost i tradiciju Otočca.

U pratnji Dalibora Talajića u Otočac je stigao i paket noviteta Beletre, koje je publika book-cafea sa zanimanjem razgledali i kupovala, a neke od autora organizatorica Tamara Jurić i Manja Kostelac-Gomerčić već su uvrstile na popis budućih gostiju u Book-cafeu Paradiso.