fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dalmatinski simbol dobit će atrakciju kakvom se na Jadranu diči samo Dubrovnik: Bude li naša žičara upola popunjena kao ona na Srđu, eto zarade!

Na sjednici Općinskog vijeća Stona usvojen je proračun za 2020. godinu, a za novo programsko razdoblje priprema se dosta projekata koji bi se financirali iz fondova Europske unije.

Jedan od njih je uspinjača do brda Podzvizd. Realizacija tog zahvata u budućnosti bi Stonu priskrbila ono što je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Dubrovniku – uspinjaču ili žičaru koja godišnje svom vlasniku zaradi velik novac.

U ovom slučaju vlasnik bi bila Općina, a u kojoj je fazi projekt, pitali smo lokalnog načelnika Vedrana Antunicu (HDZ).

– Kad se sanira tvrđava Podzvizd, koja ima izuzetno lijepi pogled, dobro bi ga bilo približiti našim gostima. Ako imate nešto lijepo, a nije dostupno većem broju ljudi, onda od toga nema ništa – kaže načelnik pelješke općine i dodaje:

– Naš poznati alpinist Stipe Božić je svojedobno, snimajući reportažu o usponu na stonske zidine, rekao kako odavno nije doživio takav nezaboravan pogled koji se s Podzvizda, osim na sam Ston, pruža na južnu i sjevernu stranu Pelješca. Iz njegove izjave zapravo je nastala ideja od našoj uspinjači.

Prvi uvjet za ostvarenje tog projekta je izmjena općinskog prostornog plana, koji se treba uskladiti sa županijskim. Traje javna rasprava.

To je proces, od ideje do realizacije treba malo više vremena, jer osim ekonomskih analiza, potrebno je izraditi studiju utjecaja na okoliš i idejni projekt. Ali to je ideja koja ide.

Za obnovu tvrđave Podzvizd, koju radi Društvo prijatelja dubrovačke starine, izrađena je arheološka studija i dio projektne dokumentacije, naglašava Antunica.

– U prostornom planu smo definirali područje, a hoće li to biti žičara ili uspinjača na šinama slično kao u Zagrebu, vidjet ćemo. To će odlučiti struka.

I konzervatori su načelno odobrili ideju. Jedna je od ideja da polazna stanica bude prema Hodilju, a silazak iznad Malog Stona, da ne bi narušavala vizure Stona – kaže prvi čovjek Općine

Na pitanje kad bi domaći i gosti mogli očekivati prvi “đir”, Antunica uzvraća da je to zaista teško predvidjeti.

– Nastojat ćemo projekt kandidirati na europske fondove jer je riječ o ogromnom novcu – smatra načelnik i dodaje da su i drugi vijećnici prihvatili ovu ideju kao dobru:

– Ovaj projekt donijet će boljitak cijelom prostoru, ne samo Općini Ston. Tko bi mogao biti protiv toga? Donijet će i nova radna mjesta. Bude li upola uspješna kao dubrovačka, to će biti sjajno.

Lokalni vijećnik Slobodan Pavlović (Domovinski pokret) navodi da je “lokacija uspinjače prema Hodilju promašena i da bi to bile bačene pare, jer je pogled tamo nikakav”. Inače, projekt ocjenjuje odličnim i potreban Stonu koji će s njim dobiti puno, samo što nije na dobroj lokaciji.

– Realizacija na krivom mjestu je potpuni promašaj takvog projekta. Što je najvažnije kad nešto gradite? Lokacija!

Zašto je dubrovačka žičara atraktivna? Zato što, kad se ukrcate u kabinu, cijelo vrijeme dok se vozite prema Srđu, doživljavate prekrasan pogled na Grad – ističe DP-ov vijećnik, te zaključuje:

– To je razlog zbog kojeg turisti hrle na žičaru, a ne samo da dođu na vrh. To se treba dogoditi i u Stonu, gdje bi podizanjem do Podzvizda imali na jednu stranu pogled na Ston, solanu i Mljet, a s druge strane na Mali Ston, Malostonski zaljev, otočiće i svu onu divotu na tom dijelu naše općine.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr