fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Danijela Medaković: Tapkanjem povezujemo tijelo i emocije kako bismo pronašli mir u sebi

Samopouzdanje, upravljanje emocijama, odnos zdravlja i sreće te odnos prema novcu teme su vezane uz psihičko i fizičko zdravlje obrađene na online konferenciji Pozitivan dan. Konferenciju je organizirao portal Inkubator sreće i njegova voditeljica Danijela Medaković, koja je okupila iskusne coacheve, edukatore, savjetnike i instruktore među kojima su Dina Balić, Helena Fjodorović, Nataša Vrsaljko Alić iKristina Ercegović. I sama iskusna instruktorica i edukatorica, Danijela Medaković praktičarka je tehnike tapkanja ili EFT (emotional freedom tehnique), koja se danas sve šire primjenjuje i postaje sve popularnija u tretiranju problema ubrzane svakodnevnice. Primjena EFT može se učiti i online i Danijela Medaković na svojim mrežama objavljuje primjere, treninge i upute, a jedan individualni tretman osvojio je i jedan dobitnik na online konferenciji.

Tehnika EFT u individualnom radu, portal „Inkubator sreće“ za široku publikuna webu te online konferencija Pozitivan dan, samo su neke od ostvarenih ideja Danijela Medaković, koja je na suvremene krize odgovorila nizom akcija koje poduzima samostalno ili uz podršku prijateljica ili istomišljenica. Konferencija „Pozitivan dan“ povod je da s Danijelom Medaković porazgovaramo o EFT metodi, kako ju je otkrila i počela primjenjivati te što se od tada promijenilo u njezinu životu.

Na dan potresa u Zagrebu brzo ste reagirali i snimili video s uputama za tretiranje stanja šoka i panike, u kojem ste demonstrirali EFT tehniku. Zašto ste to učinili? Kako tapkanje može smanjiti šok i paniku?

Emocije i reakcije tijela koje prate strah i paniku u nama izazivaju stres koji slabi imunološki odgovor i smanjuje mentalne kapacitete. EFT je tehnika emocionalne slobode koja omogućava otpuštanje onoga što nam ne treba ni mentalno ni fizički, a tome postajemo smireniji i opušteniji i dugoročno vodimo računa o svom zdravlju. Zato sam u povodu potresa u Zagrebu snimila sam video namijenjen za konkretno tapkanje kojim se smanjuje strah i panika.

Vodite redovite radionice Emotional freedom tehnike – EFT na stranici Tapkanje-EFT i na youtube kanalu. Kakvo je zanimanje za radionice tapkanjem? Koliko je polaznica do danas sudjelovalo i kakve su povratne informacije?

Zanimanje za radionice tapkanja tj. EFT tehnike uvijek su dočekane s velikim zanimanjem i velikom posjećenošću. Kako je to tehnika koja nas približava našim emocijama, emocionalnim stanjima i pomaže kod neugodnih emocija,odaziv je uvijek velik. U ciklusu radionica na portalu Inkubator sreće kroz projekt Bezbroj razloga za sreću, koji je bio aktualan kroz izolaciju, prošlo je više od 1350 polaznica. Radionice su održavale i druge suradnice na portalu. Povratne informacije su sjajne, to je ono što je ženama pomoglo da se smire i nađu neku svoju malu svakodnevnu oazu.

Koliko dugo prakticirate tapkanje? Gdje ste se prvi put susreli s tapkanjem i kako ste se educirali? U kojim je zemljama EFT metoda najpopularnija? Ima li kod nas još EFT praktičara?

EFT-jem se profesionalno bavim 5 godina. Prvi puta sam se s tapkanjem susrela kada sam imala svoj problem, težak i neriješen odnos s majkom koji je bio uzrok moje anksioznosti i paničnih napadaja i kroz razne tehnike nisam imala neki znatan napredak. Slučajno sam pročitaja na internetu članak o ovoj tehnici koja kombinira psihologiju i kinesku tradicionalnu medicinu i odlučila joj dati šansu. Bilo mi je nevjerojatno koliko tehnika brzo djeluje i kako se promjene u mom životu i mom mentalnom sklopu brzo događaju pa sam se odlučila obrazovati za EFT praktičara. Moja mentorica je Pika Rajnar iz Ljubljane u člijem se centru obrazujem, odlazim na mentorstvo i superviziju, tako da moje obrazovanje i usavršavanje na području EFT-ja kao grane energetske medicine neprestano traje. Nedavno sam položila i specijalizaciju za rad s djecom. Naravno tu su razna usavršavanja i iz drugih područja i tehnika kao što su NLP, Life coaching, Pointsofyou, journaling, mindfullnes koje mi otvaraju nove vidike, pristupe i načine primjene EFT-ja.

EFT kao metoda je vrlo popularan u Americi gdje se tapka s ratnim veteranima, u školama, bolnicama i EFT je zaista zaživio. U Europi je najjači centar Engleska jer od tamo i djeluje EFT International, asocijacija po kojoj se obrazujem i čiji sam član. Također Slovenija je svijetli primjer, oni obučavaju nastavnike koji tehniku primjenjuju u školama, tapka se u klinikama za bol i EFT je zaista tamo na visokoj razini.

U Hrvatskoj ima još praktičara, kao i svake druge tehnike. Neki su obrazovani, neki su samoprozvani, ali generalno je to tako na svakom području. Ako tražite pomoć EFT praktičara, svakako provjerite njegovo iskustvo i certifikat.

Na koji način djeluju EFT? Kako se objašnjava njihova učinkovitost? Koje sve tegobe može ublažiti?

EFT djeluje tako da ujedinjuje naš mental i tijelo i pomaže nam da uklonimo emocionalne blokade koje imamo. Kroz život nam i nije dozvoljeno pokazivati emocije, pogotovo one nepoželjne, a svaka emocija koja nije otpuštena u našem mentalno-emocionalno- energetskom sustavu stvara blokade. EFT je tu da ujedini um i tijelo i dozvoli nam na taj način da otpustimo uspomene, osjećaje, situacije koje su „negativne“ i da se počnemo osjećati bolje i fizički i mentalno. Njihova učinkovitost dokazana je raznim studijama, što 10 godišnjom studjom na Harvardu koja je pokazala d stimulacija akupunkturnih točaka zaista umiruje centre u mozgu zadužene za stres, pa studije na uzorcima krvi gdje se nakon samo 45 min primjene EFT-ja smanjuje kortizol u krvi više od 25 % (kod „tableta za smirenje“ pad korizola je oko 20%) preko paralelnih studija koje se provode u odnosu na razgovornu terapiju i kognitivno-bihevioralnu terapiju koje pokazuju da je EFT brža i učinkovitija tehnika s trajnim rezultatima. Ja bi nekako rekla da je EFT idealna tehnika za pronalaženje mira unutar sebe za nas Zapadnjake. EFT pomaže kod svega, bilo da se radi o emocijama, fizičkim tegobama, stanjima panike, straha, anksioznosti, tuge, ali moji klijenti su najčešće osobe koje se suočavaju sa strahovima i koje žele više i bolje od života.

Od 2019. godine vodite portal Inkubator sreće. Kako ste okupili suradnike i koliko posjetitelja danas imate na portalu?

Kako je Inkubator sreće portal za osobni razvoj žena, a ja se EFT-jem bavim već pet godina, kada sam okupljala suradnice to su mahom bile žene koje osobno poznajem, za koje znam koliko znaju i u čemu su stručne.Jednostavno sam ih kontaktirala i nijedna nije odbila suradnju. Danas portal broji oko 15.000 posjeta mjesečno sa stalnim rastom iz mjeseca u mjesec.

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar