fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Danska gradi Silicijsku dolinu poljoprivrede

Danska ima ogromnu investiciju u urbanu poljoprivrede zajedno s vodećim svjetskim arhitektima i dizajnerima kako bi stvorila cjelokupni sustav ekološkog pristupa uzgoja hrane.

William McDonough + Parnerts i GXN zajedno s 3XN Architects, BCVA i Urlandom surađuju zajedno na razvoju novog master plana za Agro Food Park (AFP), postojeće središte poljoprivrednih inovacije u blizini Aarhusa. Projekt je dizajniran kako bi poboljšao suradnju između istraživača i poslova i njihove mogućnosti za podizanje poljoprivrednih učinaka u skučenoj urbanoj okolini, osiguravajući tako dugoročnu sigurnost hrane bez degradacije okoliša.

Prema William McDonough + Partners poljoprivredni prehrambeni park prvi se puta otvorio 2009. godine. Vlasnik mu je Dansko poljoprivredno i prehrambeno vijeće i trenutno ima 75 tvrtki i 1000 zaposlenih. Sa sadašnjih 44.000 m2, park će narasti na 280.000 m2 u višestrukim fazama razvoj tijekom sljedećih 30 godina. William McDonough + Partners kažu da se očekuje stvaranje sinergije između mnogih postojećih stanara jer će gradnja ekosistema prizvati nove osobe da ojačaju proizvode i stručnost razvijenu unutar postojećeg.

McDonough je rekao za Inhabitat: „Ovo je mjesto gdje ljudi mogu sudjelovati u poslu hranjenja svijeta sigurnom, zdravom hranom. To je, za nas, vrlo uzbudljivo.“

William McDonough + Partners i GXN posebno su fokusirani na pet određenih područja koja će definirati AFP kreirajući inspirativan prostor koji daje poticaj za inovacije; oni uključuju zdrave materijale, čistu energiju, povećanu bioraznolikost, čist zrak i čistu vodu.

„Obuhvaćajući dizajn agro-urbanog ekosustava, AFP tretira urbani i poljoprivredni razvoj zajedno kao unificirani, produktivni i okrepljujući ekosustav. Integracijom ugljikovog sustava i njegove okoline – zgrada i strujanja energije, vodenih ciklusa i pročišćavanja otpadnih voda, korištenja zemljišta i proizvodnje hrane – AFP stvara ekonomsku vrijednost unutar urbane i poljoprivredne infrastrukture.“

Agro Food Park Danska Agro Food Park FB
Master plan se sastoji od tri glavna sektora – travnjaka, centralnog zajedničkog zelenog područja koja će postati showroom za eksperimentalnu proizvodnju hrane, Stip – glavna ulica s aktivnim prizemnim fasadama za osiguranje žive atmosfere tijekom dana te pet plaza koje spajaju grupe zgrada zajedno, stvarajući samostalne kvartove s različitim identitetima.

„Inovacija se najbolje pojavljuje kada je znanje koncentrirano u grupe i kada je iskrižano“, kaže Kasper Gulager Jensen, direktor GXN-a. „Povezujući proizvodnju hrane s urbanim životom, pokušali smo stvoriti okoliš u kojem se susreću ljudi, znanje i ideje. San je stvoriti okvir za poljoprivredni odgovor Silicijskoj dolini.“

Izvor: Agrobiz