fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

DIV s tri tvrtke osnovao CEKOM

Na poticaj DIV-a osnovan je CEKOM – Centar kompetencije za naprednu mobilnost koja okuplja nekoliko hrvatskih fakulteta i kompanija radi međusobne razmjene znanja. Sporazum o suradnji potpisan je danas u Brodosplitu.

Riječ je o Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Pomorskog fakulteta u Splitu i Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. U CEKOM-u djeluju četiri snažne tvrtke: Div. Končar EU, Adria winch i Klima oprema.

– Fakulteti i tvrtke zastupljeni u udruženju CEKOM surađivat će na međusobnoj razmjeni znanja kako bi pridonijele što većoj konkurentnosti Hrvatske na europskom tržištu – ističe Mija Šipek, direktorica Sektora za razvoj DIV-a, koja je predložila osnutak CEKOM-a. Udruženje CEKOM javljat će se na natječaje Ministarstva gospodarstva koji se odnose na razvojne projekte za koje će se moći dobiti novac iz fondova Europske unije.

Povećat će se konkurentnost sektora, uz jačanje doprinosa razvoju Hrvatske kroz klasterski pristup uspostavi razvojno-istraživačke platforme i provedbe razvojnih aktivnosti. Projekt uključuje kritičnu masu gospodarstvenika i znanstvenika koji mogu doprinijeti značajnim znanstvenim i tehnološkim pomacima u ciljanom tematskom području CEKOM-a, ističu u DIV-u. Najavljuju kako će CEKOM za naprednu mobilnost istražiti nove tehnološke niše hrvatskog prometnog sektora u kojima naše gospodarstvo može konkurirati u globalnom lancu vrijednosti.

– Kako bi to bilo ostvarivo, nužno je povezati sve relevantne istraživačke kapacitete u državi s realnim sektorom, odnosno proizvođačkim i inženjerskim resursima koji imaju ostvarene tržišne uspjehe. Očekujemo kako će uspostava CEKOM-a u dugom roku dovesti do tranzicije cjelokupnog hrvatskog prometnog sektora iz tradicionalnih i tehnološki zastarjelih oblika proizvodnje k naprednim tehnologijama i uvođenje inovativnih proizvoda koji mogu konkurirati na globalnoj razini – ističe Mija Šipek.

Izvor: Večernji List, Foto: Div