fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Djecu na Zapadu odgajaju da budu poduzetnici, a kod nas rade za druge

  • Mislav Malenica, predsjednik Hrvatskog udruženja za umjetnu inteligenciju CroAI, koja je javnosti predstavila virtualnog asistenta Andriju, bio je gost Info dana, online radionice koju je pokrenula Hrvatska gospodarska komora u sklopu inicijative ‘Inoviraj-profitiraj’, s ciljem promocije i razmjene znanja hrvatskih tvrtki.

Malenica je nakon završenog FER-a i rada na Institutu Ruđer Bošković okusio što znači živjeti u Americi s pet dolara dnevno, ali i razvijati ideje s nekim od najvećih mozgova Silicijske doline, kao što su direktori Yahooa i Applea. Potom se odlučio vratiti u Hrvatsku gdje je uz svoj startup Mindsmiths pokrenuo i Hrvatsko udruženje za umjetnu inteligenciju CroAI, koje je u travnju ove godine javnosti predstavilo Andriju, virtualnog asistenta za lakše prepoznavanje simptoma koronavirusa.

“U Hrvatskoj odgajamo djecu s idejom da mogu biti sve u životu, no na kraju ih najveći dio završi radeći za druge. Moje je iskustvo da treba biti realan o vlastitim mogućnostima i fokusirati se na svoje najjače strane i onda možemo dati maksimum”, rekao je Malenica koji je također istaknuo kao je Andrija do danas odgovorio na više od 860 tisuća pitanja i uspio je ispuniti svoju svrhu.

Razlika između invencije i inovacije

Jedan od vodećih domaćih eksperata u području inovacija, Emir Džanić, sudionicima radionice je objasnio koja je razlika između invencije i inovacije, te kako varijacije ili poboljšanja proizvoda privlače pažnju kupaca.

“Najbolji ljudi vjerojatno ne rade za nas i moramo privući takve genijalne umove želimo li komercijalizirati svoje ideje. Da bi ideja postala inovacija, morate imati puno znanja, iskustva i nešto kapitala“, istaknuo je Džanić.

Konzultantica Tajana Lovrić iz tvrtke Projekt jednako razvoj zaključila je peti Info dan s informacijama o mogućnostima financiranja poslovnih ideja kroz trenutno otvorene EU natječaje.

P.hr/I.G; Foto: HGK.hr