fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Domaća smart city aplikacija Rutmap konkurira Googleu

Bez obzira na to jeste li turist ili stanovnik, smart city aplikacije mogu vam znatno olakšati život. Jedna od takvih aplikacija je i Rutmap, mobilna aplikacija koju razvija start up-a Event Roster iz  Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER).

Rutmap je nastao iz želje da se kreira idealna smart city platforma koja bi služila turistima i domaćem stanovništvu kao „Personal-Virtual Travel Assistent“ te tako zadovoljila sve veću turističku ponudu i potražnju, a koja bi ujedno primjenjivala najnovija tehnološka rješenja.

Putem mobilne aplikacije krajnjem korisniku nudi se virtualni prikaz okoline sa svim povijesnim i kulturnim znamenitostima, uz dodatni povijesni opis, slike i zanimljivosti.

“Rutmap je nastao u suradnji sa sarajevskom tvrtkom BetaTel Studio koja je počela razvijati aplikaciju za područje Sarajeva, a mi smo je u suradnji s njima nastavili razvijati ovdje”, tumači Mihaela Višinski, suosnivačica Event Rostera.

U Sarajevu je aplikacija postale veliki hit kao zamjena za Google Street View koji u Bosni i Hercegovini nije dostupan.

Ljepši dizajn i radi offline

“Rutmap je aplikacija na tragu Google Mapa, ključna razlika je da naša aplikacija u potpunosti funkcionira offline. Kad jednom skinete aplikaciju, ne treba vam više internet – sve je pohranjeno na vašem mobitelu”, tumači Mihaela.

Osim toga, Rutmap je vizualno ljepši i može se pretraživati po interesima. Na primjer, mogu se tražiti samo restorani, a aplikacija sugerira restorane u vašoj blizini. Obuhvaća također turističke ture, događanja i informacije o mogućnostima prijevoza.

„Htjeli smo napraviti aplikaciju koja je potrebna i turistima i lokalnim ljudima, koji ne žele imati desetke raznih aplikacija. Postoje slične aplikacije koje se baziraju na virtualnim šetnjama, a mi se pokušavamo istaknuti dodatnim sadržajem poput informacija o događanjima i turističkim turama”, razlaže Mihaela. „Vodimo se time da lokalne stvari prikažemo kvalitetnije nego što su prikazane na, na primjer, Google Mapsu. Na Google Mapsu je mnogo objekata koji više ne postoje. Mi to možemo kvalitetnije i brže ažurirati. Google Street View također pokazuje situaciju od prije nekoliko godina, iz 2011. godine, što je za današnje kriterije davno prošlo vrijeme.”

Zato su nabavili dva automobila za Street View. Osim snimanja centra grada, pripremili su poseban projekt prilagođen općinama kroz koji bi se kreirala digitalna baza koju bi one mogle koristiti za svoje potrebe.

“Načelnik općine Gračanica u Bosni i Hercegovini sklon je novim tehnologijama pa je s lokalnim tvrtkama dogovorio da financiraju Street View kako bi općina dobila virtualni zapis. Snimkom su pokrivene sve tvrtke i obrti. Ideja je da se snimka napravi za nekoliko godina uzastopno kako bi se dobila digitalna baza koja bi pratila razvoj općine i promjene koje su se u međuvremenu dogodile.”

Ovu ideju, kaže Mihaela, namjeravaju ponuditi i hrvatskim jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Rutmap kao marketinški alat

Osnovna svrha platforme Rutmap je promoviranje i informiranje, ali ona je ujedno i marketinški alat. Zainteresiranim tvrtkama, obrtima, kulturnim i drugim institucijama Event Roster nudi tri paketa kroz koje na njihovoj platformi, odnosno na digitalnoj karti, mogu oglašavati svoje djelatnosti. Prvi paket je besplatan, za drugi mjesečna naknada iznosi 400 kuna, a za treći, najobuhvatniji, 600 kuna. Ovisno o paketu, ikona je na karti jače istaknuta, a Mihaela ističe kako jako paze na detalje. „Sve ikone su posebno dizajnirane kako bi se korisnici lakše snalazili.”

Uz svaki značajniji objekt Rutmap će imati i opciju Audio vodiča na nekoliko najzastupljenijih jezika.Rutmap pokriva područje grada Zagreba i Zagrebačke županije, a idući korak trebalo bi biti širenje na područje Istre. Aplikacija je za sada dostupna samo na Google Playu.

“Istraživanja su pokazala da nam je to za početak dovoljno, ali naravno da imamo u planu razvoj za iOS. Radimo na tome prikaz bude prilagođen iPhoneima i tražimo developera za iOS. A to u ovom trenutku nije jednostavno jer je potražnja velika”, pojašnjava Mihaela.
Na hrvatsko tržište aplikacija lansirana 1. prosinca prošle godine, uoči Adventa. Danas ju koristi nešto manje od tisuću korisnika. U BiH je korisnika znatno više, ali to je posljedica toga što nema Google Street Viewa, dodaje naša sugovornica.

Više pročitajte klikom ovdje