fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Njemačka zaklada za znanost Ivanu Đikiću dodijelila 12 milijuna eura za istraživanje autofagije

Njemačka zaklada za znanost (DFG) dodijelila je 12 milijuna eura do 2023. godine prof. Ivanu Đikiću sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu za njegova istraživanja autofagije. Osim Đikića i njegovih suradnika sa Sveučilišta Goethe, u projekt su uključeni i znanstvenici sveučilišta u Mainzu, Münchenu, Tübingenu i Freiburgu, kao i njihovi kolege iz Georg-Speyer-Haus i Instituta za biofiziku Max Planck u Frankfurtu, te Instituta za molekularnu biologiju (IMB) u Mainzu. Cilj istraživačke mreže je bolje razumijevanje autofagije na molekularnoj i staničnoj razini kako bi se interveniralo u budućnosti kada sustav izmakne kontroli. To je i prvi konzorcij u Njemačkoj koji se sustavno bavi ovom važnom temom.

– Ovo je vrlo dobra vijest za Sveučilište Goethe. Očekujemo da će ova suradnja u istraživanju donijeti veliki napredak u istraživanju autofagije, što će pomoći u borbi protiv mnogih bolesti – rekla je prof. Birgitta Wolff, predsjednica Sveučilišta Goethe.

Autofagija ili samojedenje je jedan od zaštitnih mehanizama kojim se iz stanice uklanjaju štetni dijelovi. Mehanizam se aktivira kako bi se stanice zaštitile kada, primjerice, nemaju hranjivih tvari ili ih napadnu bakterije ili virusi te ako imaju oštećene organele. No, mutacije u genima koji reguliraju autofagiju mogu prouzročiti bolesti. Primjerice, poremećaji u autofagiji mogu dovesti do raka i nekih neuroloških oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest i amiotrofična lateralna skleroza (ALS).

Za istraživanje autofagije nužno je korištenje vrhunskih tehnologija, integracija različitih podataka i uska suradnja znanstvenika iz širokog spektra disciplina. – S jedne strane se fokusiramo na nove koncepte u istraživanju autofagije, a s druge strane pokušavamo razumjeti njihovu temeljnu važnost za biološke procese te razvoj i liječenje bolesti. Naš koncept omogućava bliske interakcije između temeljnih i translacijskih istraživanja – rekao je prof. Ivan Đikić.

Izvor: Jutarnji.hr