fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Odlagalište Nemetin će se sanirati i zatvoriti u roku od 13 mjeseci

Na Građevinskom fakultetu jučer je predstavljen projekt sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Nemetin koji će izvoditi tvrtka Eurco iz Vinkovaca.

Predstavljanju projekta i uvođenju u posao izvođača radova nazočili su, između ostalih, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Cilj je projekta sanacija i zatvaranje neusklađenog odlagališta Nemetin čime će se pridonijeti sprječavanju potencijalnih negativnih učinaka odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, odnosno zaštiti podzemnih i površinskih voda, smanjenju emisija stakleničkih plinova te zaštiti i očuvanju prirodnog okoliša.

Odlagalište neopasnog otpada Nemetin bit će sanirano i zatvoreno u roku od 13 mjeseci, a projekt je vrijedan 37.8 milijuna kuna, od čega je (85%) financirano iz fondova EU. Dodatnih 3,5 milijuna financira se iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 4,2 milijuna kuna izdvaja Grad Osijek.

Tehničko-tehnološko rješenje predviđa izgradnju tijela odlagališta, sustava za otplinjavanje, sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda, interne prometne površine, izvedbu oborinskog nasipa i krajobrazno uređenje odlagališta. Završetkom projekta ostat će u potpunosti sanirano područje odlagališta od 71.868 četvornih metara koje bi se u nekoj narednoj fazi moglo privesti nekoj drugoj rekreativnoj svrsi.

Riječ o jednom od nekoliko odlagališta koja su na području Osijeka zatvoreni u proteklom razdoblju. „Ono što nas još očekuje je sanacija i zatvaranje odlagališta Sarvaš, a u postupku je izrada tehničke dokumentacije za regionalni centar za zbrinjavanje otpada Orlovnjak čime se ide ka zaokruženom sustavu gdje bi se stvorili zdravi temelji za ekološki održiv način odlaganja otpada“, naglasio je ministar Ćorić podsjetivši kako je nedavno u Osijeku nazočio otvaranju reciklažnih dvorišta Gornji grad i Retfala te kako Grad i komunalno poduzeće Unikom bilježe vrlo dobre rezultate po pitanju gospodarenja otpadom.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota podsjetio je kako je na tom odlagalištu od 90-ih godina odloženo 366.000 kubnih metara otpada koji se nije odlagao prema pravilima struke. „Riječ je o neopasnom otpadu, građevinskom otpadu, glomaznom otpadu i, uz niz projekata koje smo realizirali u području gospodarenja otpadom, ovo je jedan od većih projekata u Republici Hrvatskoj koji se odnosi na sanaciju i buduće zatvaranje samoga odlagališta“, naglasio je Piližota.

Izvor: Osijek031.com