fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dopuštena prodaja na kućnom pragu

Sezona je kupusa pred nama i mnogi će po njega krenuti put Čepina kako bi dobili izvorne, kažu za sarme najpodatnije, glavice tog povrća, po čemu je Čepin odvajkada poznat.

Sve je više proizvođača, sjeme se “zlatom plaća”, a Općina Čepin je, s udrugom Čepinski kupus, isposlovala i certifikat. To je projekt koji je pokrenut sa spomenutom udrugom, Županijom i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom, čiji je cilj zaštititi sortu i brendirati čepinski kupus.
Načelnik općine Čepin, Dražen Tonkovac kaže kako priča ide svojim tokom te da bi sve trebalo rezultirati i novim projektima radi postizanja dodane vrijednosti.

– Osim što se radi na procjeni koliko su izdašni naši izvori podzemnih voda za navodnjavanje i kolike bi bile te površine za navodnjavanje, u planu su i druge aktivnosti koje bi možda promijenile i strukturu poljoprivrede na našem području. Tlo nam je podatno za našu sortu kupusa i želja nam je da se što više stanovnika uključi u proizvodnju. Na tržnicama se kupcima pod čepinsku sortu nekad podvaljuje drugi kupus. Mnogi ne znaju prepoznati razliku, a poslije shvate da u vrećama ipak nisu dobili čepinski kupus. Stoga je naš kupus najsigurnije kupiti u Čepinu, na kućnom pragu – smatra Tonkovac.

A da bi bilo reda u takvoj prodaji, Općina je omogućila proizvođačima legalnu prodaju pred kućom.

– Prije to nije bilo dopušteno komunalnim redom, ali to smo promijenili tako da svatko ispred svoje kuće smije prodavati, i to ne samo kupus nego i ostalo što proizvodi na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. To se pokazalo dobrim jer prozvođači tako štede vrijeme i novac – kaže Tonkovac.

Dodaje kako u Čepinu planiraju graditi novu tržnicu, no ponajprije moraju provesti određene izmjene u prostornom planu.

– Tržnicu planiramo pozicionirati na postojećoj lokaciji, no problem je što se nalazi u međupojasu između ceste i kuća. Iako je u građevinskoj zoni, moraju se zadovoljiti određeni uvjeti. Onog trenutka kada ishodimo građevinsku dozvolu, ići ćemo u realizaciju tržnice. Jer, samo s tržnicom, hladnjačama, navodnjavanjem, certificiranjem i brendiranjem proizvoda možemo zaštititi naše proizvođače. Budu li se proizvođači kupusa htjeli udružiti, moglo bi se ići i u proizvodnju kiselog kupusa. Polako to ide svojim tijekom, a Općina će pomoći koliko god bude mogla – ističe načelnik Tonkovac.

Izvor: Glas Slavonije