fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dr. Nela Sršen oštro protiv priče o drugom valu: Korona možda postane virusna prehlada

‘Svi smo očekivali da će nakon ‘lock downa’ incidencija pozitivnih slučajeva zaraženih pacijenata biti dosta visoka. Naprotiv, iz dana u dan vidimo da se smanjuje broj zaraženih’, rekla je Nela Sršen, kirurginja u sveučilišnoj bolnici u Padovi

Pozitivno je to što i zaraženi kojima je potrebna hospitalizacija ne završavaju na respiratorima i nemaju toliko kritičnu kliničku sliku, rekla je dr. Nela Sršen u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Pojasnila je kako to možda znači da je virus izgubio virulentnost i na neki način oslabio.

‘Pokrajina Veneto, u kojoj je dnevno znalo biti po 1000 zaraženih i 500 umrlih, jučer je imala malo pozitivnih slučajeva, to su ohrabrujuće vijesti’, dodala je.

Govorila je o ‘novom normalnom’ u Padovi i kaže da se bolnica pomalo vraća u normalnu svakodnevicu.

‘Nakon ova dva mjeseca, neovisno o cirkulaciji ljudi, zaraza se smanjuje, smanjuje se broj težih kliničkih pacijenata, što je vrlo pozitivan indikator’, rekla je.

Pojasnila kako bi se virus mogao pretvoriti, kao i neki ranije, u dio nas, našeg života i postati običan respiratorni virus koji izaziva prehladu.

‘Ovaj virus, da bi preživio, morat će se na neki način prilagoditi, to znači da ne ubije gosta, čovjeka, već se prilagoditi, biti manje virulentan i pojavljivati se sezonski kao i svi drugi koronavirusi. Priča se o potencijalnom drugom valu, što loše utječe na ljude jer se zna kroz što se sve prošlo, a to na ljudsku psihu djeluje jako štetno i negativno. Još uvijek ne znamo odakle virus dolazi, još ne znamo otkuda su došle mutacije, a koliko god ima zaraženih, klinička slika nije toliko izražena i kritična kao prije mjesec, dva. Virulentnost se smanjuje, pa ako i dođe drugi val, pretpostavljam da bi on mogao biti vrlo ležeran, možda se neće ni osjetiti u mjeri da bude kao i drugi sezonski virusi koji u kasnu jesen ili zimu mogu davati respiratorne, lagane probleme te postane virus prehlade’, dodala je Sršen.

Govoreći o drugom valu, kaže da tu misli na ekonomsku i psihološku krizu koje će se plaćati kao posljedica ovog iskustva.

‘Govorimo o nečemu što ne poznajemo, a uporno govorimo da će biti drugi val. Mislim da je i naša dužnost, liječnika i svih onih koji se bave i prenose bilo kakvu vrstu informacije, reći ljudima i ne inzistirati na činjenici da će biti drugi val. Možda, moguće, ali to ne znači da će drugi val biti kao što je bio prvi. Prvo zato što smo ga manje-više upoznali, možda znamo kako se ponaša. Drugo, tko nam govori da će biti isto tako virulentan’, rekla je Sršen.

Smatra da će to biti jedan od virusa prehlade.

‘Griješim li u tome? Ne znam, iskustvo će nam pokazati’, zaključila je Sršen gostujući u ‘Dobro jutro Hrvatska’ na HRT-u.

Foto: HRT.hr; Izvor: Tportal.hr