fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Druženje s kućnim ljubimcem smanjuje stres i osjećaj osamljenosti

Usamljenost je možda jedan od najtežih aspekata društvenog distanciranja tijekom pandemije COVID-19, jer ljudi imaju ograničen pristup kolegama s posla, prijateljima i obitelji. Kako se možete osjećati povezano s drugima kad niste u mogućnosti doći u fizički kontakt sa vlastitim “sustavom podrške”? Jedan od načina je druženje s kućnim ljubimcem kako biste minimizirali osjećaj izolacije koji uzrokuje stres koji potom oslabi vaš prirodni imunitet.

Istraživanja pokazuju da kućni ljubimci, posebno mačke i psi, mogu smanjiti emocionalni pritisak, tjeskobu i depresiju. No, četveronožni prijatelj nam može pomoći i na druge načine.

Na primjer, šetnja psa potiče vas na vježbanje, jača vaše kardiovaskularno zdravlje, stimulira mišiće, izvodi vas na sunce po zdravu dozu vitamina D i daje vam priliku za kraću interakciju sa susjedima. Jedan od najboljih načina za rješavanje negativnih emocija je vježba, a pas je idealan ljubimac koji će vas sigurno natjerati na aktivniji život, čak i u ovo vrijeme pandemije.

Vlasnici pasa imaju dokazane fizičke benefite od kojih su najznačajniji:

Snižen krvni tlak i smanjena brzina disanja
Smanjena razina kolesterola i triglicerida
Povišene razine serotonina i dopamina – neurotransmitera koji “smiruju” mozak
Osobe koje su preživjele srčani udar duže žive ako posjeduju kućnog ljubimca od onih bez kućnog ljubimca
Poboljšava sposobnost suočavanja s boli
Stariji građani koji posjeduju kućne ljubimce posjećuju 30% manje liječnike
Osim izuzetnih fizičkih benefita, psi i ostali kućni ljubimci imaju izuzetno pozitivan psihološki utjecaj na svoje vlasnike.

Zašto je ljudima s kućnim ljubimcima bolje?

Druženje, rutina, povezanost, dodir, pažnja, naklonost i mnoštvo drugih psiholoških potreba zadovoljavaju se tijekom maženja, razgovora i brige o kućnim ljubimcima. Djeca, stariji i osobe s posebnim potrebama pokazuju značajna poboljšanja nakon kontinuirane interakcije s kućnim ljubimcima.

Psi neprestano primjećuju “svoje” ljude, posebno promatranjem neverbalnih znakova. Iako se neka od ovih ponašanja mogu pripisati psu koji traži poslasticu ili pak želji da izađe u šetnju, psi i dalje prilično točno procjenjuju emocionalno stanje svojih vlasnika.

Ova je osobina istaknuta u televizijskoj emisiji “Šaptač psima” s Cezarom Millanom. Tijekom svake emisije Cesar ponavlja kako psi razumiju mnoge riječi koje koristimo, a posebno ton našeg glasa, držanje tijela i emocionalno stanje. Nije potrebna magija kako bi mogli razumjeti da psi mogu pogledati u oči svog vlasnika i veoma brzo “znati” što misle ili osjećaju. Shvaćanje ovakvog psećeg ponašanja osnova je životinjskog biheviorizma.

Znači li to da bi trebali nabaviti psa zato što je u tijeku pandemija? Stručnjaci za pse savjetuju da to ne napravite.

Životni stil i osobnost

Važno je istražiti kakav je vaš životni stil bio čak i prije nego što ste je društveno distanciranje krenulo da biste mogli točno utvrdili odgovara li pas vašem rasporedu i proračunu.

Različite se osobnosti povezuju s različitim pasminama pasa, pa ako razmišljate o nabavi psa za svoj dom, prvo iskreno odgovorite na nekoliko pitanja:

Koliko sam aktivna osoba?
Koliko vremena imam za rad s psom?
Koliki je moj mjesečni budžet?
Imam li obitelj koja će pomoći oko brige sa psom?

Netko koga poznajete posjeduje psa i može vam pomoći s informacijama potrebnim za mudru odluku, stoga ih nazovite. Postavljajte teška pitanja. Prikupljanje informacija o pasmini koje razmatrate prije nego što se odlučite za jednu, pružit će vam dubinski uvid u sve prednosti i nedostatke koje određena pasmina dovodi sa sobom.

Također, postoje razne opcije same nabave psa kao što su kupnja ili udomljavanje. Prednost kod kupnje čistokrvnog psa je ta što možete biti poprilično sigurni u to kakvog psa dobivate – koliko će narasti, kakav će im biti karakter i životne potrebe. Kod udomljavanja psa, pogotovo štenca, to može biti ipak nesigurnije te nikako ne bi odgovaralo starijim osobama da udome psa koji je aktivan kao belgijski ovčar ili border collie.

Izvor: Tockanai.hr