fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dva nova proizvodna pogona na području bivšeg industrijskog kompleksa

Nekadašnji industrijski kompleks bivšeg PPK Velebit u Gospiću kojeg karakteriziraju impozantni silosi i skladišni prostori, desetljećima je propadao, dok su potencijalni ulagači odustajali od pokretanja proizvodnje.

Danas, slika se mijenja na bolje i proizvodni pogon počele su koristiti dvije tvrtke različitih djelatnosti, koje su otvorile nova radna mjesta u proizvodnji s ciljem daljnjeg širenja. Radi se o tvrtkama Plastruktor i Komarna koje su uložile novac i vrijeme da se stanje u zapuštenom kompleksu dovede u red.

Na silosu je izmijenjena sva stolarija, očišćeni prostori, uređen okoliš te su skladišni prostori stavljeni u funkciju. Vlasnici tvrtke Plastruktor, Varaždinci Josip i Monika Šincek se u poduzetničkim vodama nalaze već dvadesetak godina. Tvrtka trenutno zapošljava 12 radnika a završetkom investicijskog ciklusa taj broj bi se trebao povećati na 30 zaposlenih. Glavni segment poslovanja odnosi se na proizvodnju burobrana i bukobrana te mobilnih kuća od recikliranih materijala za što su supružnici Šincek, na najstarijem europskom sajmu inovacija u Nurnbergu osvojili zlatno odličje u kategoriji, posebnu nagradu organizatora sajma te Grand Prix europske asocijacije inovatora. Prva mobilna kuća je nedavno isporučena iz Gospića u Petrinju, kao donacija za obitelj koja je ostala bez smještaja zbog potresa.

Osim ove investicije u drugom dijelu kompleksa, uz Bilajsku ulicu, poduzetnik iz Splita, vlasnik tvrtke Komarna, Sandro Babić ulaže u prehrambenu industriju, pogon za proizvodnju tortilja  koji bi trebao zaživjeti u narednom razdoblju. Svi radovi se odvijaju prema očekivanoj dinamici, a prema riječima vlasnika uskoro će se na policama trgovina naći i prve tortilje proizvedene u Gospiću.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i zamjenica Kristina Prša sa suradnicima su obišli pogon, a poduzetnici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s gradonačelnikom i stručnim službama Grada Gospića koji su im cijelo vrijeme bile na raspolaganju.

Pokretanjem ova dva projekta nekadašnji kompleks PPK Velebita bit će nakon 30 godina opet u funkciji  a ako se ostvare svi planovi Gospićani bi mogli uskoro dobiti i novi ugostiteljsko-turistički sadržaj na vrhu silosa koji će zasigurno biti atrakcija.

Primjer je ovo vrlo dobre prakse privlačenja investitora, a u Gradu Gospiću,  ističe gradonačelnik Starčević,  tek će se otvoriti  nova radna mjesta u proizvodnji kad se oba pogona u potpunosti stave u funkciju i bit će to smjer na kojemu će Grad Gospić u narednom razdoblju inzistirati jer, kako ističe Starčević, otvaranje radnih mjesta u proizvodnji jedini je održiv način demografske obnove.