fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ekstrovert ili introvert?

Jeste li ikad rješavali testove za određivanje tipa ličnosti? Da saznate jeste li ekstrovert ili introvert, bolji vođa ili bolji pomagač, timski ili solo igrač…?

Takvi testovi su prava zaraza za mene. Riješila sam ih poprilično, iz zabave i znatiželje. Ono što je kul u svemu je činjenica da koji god sam ispunjavala, ispalo mi je isto ili slično. S tim da pitanja nisu bila ista, tipovi osobnosti se nisu isto zvali, način odgovaranja je bio drugačiji. Ali opis je sličan. Ekstroverta se opisuje kao tip osobe koja je okrenuta prema vanjskom svijetu, uživa u aktivnostima i velikom društvu,  koja je glasna i voli pričati i najvažnije, „puni“ se energijom koju dobiva u društvu, interakcijama i aktivnostima.

S druge strane, introverti su osobe koje preferiraju biti same ili u manjem društvu, prvo promišljaju što će reći nego što kažu, vole svoj unutarnji svijet i aktivnosti kao čitanje knjiga, šetnje, gledanje filmova. Oni trebaju oporavak od angažmana u većim društvima i aktivnostima.

Uvijek mi bez iznimke ispada da sam ekstrovertni tip. Ali, većinom preferiram način kako introverti funkcioniraju. Volim aktivnosti koje su mirnije i nakon što sam bila jako aktivna u društvu, potrebno mi je vrijeme samoće da dođem k sebi. Ipak, istina je da više brbljam nego što slušam i volim ispuniti svoj dan raznim aktivnostima. Kako je moguće biti ekstrovert i introvert u isto vrijeme?

Istraživanja su pokazala da postoje osobe koje su u jednakoj mjeri ekstroverti i introverti. Zovu se AMBIVERTI. Tko su ambiverti? Oni koji mogu pokrenuti svoju ekstrovertiranost ili introvertiranost ovisno o situaciji. Zanimljivo.

„U pravoj situaciji, u dobrom raspoloženju, okruženi dobrim i bliskim ljudima ambiverti se prebacuju u ekstrovertirani tip ličnosti. Također, u teškim situacijama, kada su umorni ili razdražljivi ili u krugu toksičnih ljudi, ambiverti se pretvaraju u introverte.“ Izvor; scienceofpeople.com. Opis savršeno opisuje moje funkcioniranje. U pravom okruženju i dobre volje procvjeta moja ekstrovertiranost i postajem jako pričljiva, puna ideja i želje za aktivnostima. Nasuprot tome, u toksičnom okruženju se lagano gasim i postajem pasivna.

Nedavno sam pročitala knjigu „Okruženi idiotima“ od Thomasa Eriksona. Ne radi se o pravim idiotima, nego o tome kako različiti ljudi različito reagiraju i komuniciraju u poslovnom svijetu – što se može prebaciti dijelom i na privatni. On razlikuje tipove po bojama – crveni, plavi, žuti i zeleni. Knjiga mi je bila jako zanimljiva, dijelom jer sam se pronašla, ali najviše zato što sam mogla svoje bližnje i poznanike donekle svrstati u određeni tip i tako ih bolje razumjeti. Napokon sam shvatila zašto s određenim osobama ne mogu nikako ostvariti komunikaciju koja bi meni bila zadovoljavajuća. Jednostavno, usredotočeni smo na različite stvari. Toplo preporučam pročitati spomenutu knjigu.

Volim rješavati psihološke testove, ne samo o tipovima osobnosti. Od ozbiljnijih do čisto banalnih kvizova, pričinjavaju mi zadovoljstvo. Ako ste se prepoznali u ambivertu ili vas jednostavno zanima koji ste tip, na internetu ima više nego dovoljno testova koji će vas zabaviti. A možda nešto i naučite o sebi ili o ljudima koji vas okružuju. Naravno, ne možemo se na temelju jednog testa staviti u kalup, niti pretvoriti druge ljude u stereotipe. Tipovi osobnosti su samo jedan mali dio onog bogatstva koje kao jedinstvene osobe jesmo.

PozitIVKA