fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

EU sufinancira pogon za recikliranje sapuna

Projekt približava osobama s invaliditetom tržište rada, a reciklažom sapuna brine i o okolišu.

U Solinu je prošli tjedan u sklopu projekta Odgovorno poslovanje čisti svijet otvoren pogon za reciklažu sapuna u kojem se zapošljavaju i educiraju osobe s invaliditetom. Ovaj EU projekt predstavlja inovativan model cirkularne ekonomije, socijalnog poduzetništva i javno-privatnog partnerstva, a njime se podiže zapošljivost osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada uz istovremeno uklanjanje otpada koji generira hotelski sektor.

Potreba hotelijera
Novootvoreni mali pogon za reciklažu sapuna iz hotela, svojevrstan je radni centar koji educira osobe s invaliditetom za reciklažu sapuna i plasiranje novih proizvoda na tržište. Nositelj projekta je Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, a ideja projekta proizašla je iz potrebe hotelijera da prate trendove uvođenja zelenog poslovanja kako bi postali konkurentniji te potrebe za reduciranjem stope nezaposlenosti, posebno niže obrazovanih i teško zapošljivih društvenih skupina u koje se ubrajaju i osobe s invaliditetom.

Osim toga, projekt brine i o otpadu koji nastaje kroz hotele i hotelski biznis čime odgovora na globalni izazov očuvanja okoliša. Projekt Odgovorno poslovanje čisti svijet ukupne vrijednosti 188.865,15 eura sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, putem programa IPA IV: Razvoj ljudskih potencijala, kroz program “Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom” koji koordinira Hrvatski zavod za zapošljavanjem, a EU projekt financira sa gotovo 70 posto.

Osigurana održivost
Tijekom projekta stručnjaci s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu  proveli su istraživanje o ekološki prihvatljivoj metodi reciklaže, a vizualni identitet novog proizvoda zajednički su kreirali zajednički studenti i profesori Studija dizajna Umjetničke akademije u Splitu.  Finalni proizvodi bit će plasirani na tržište nakon provedbe projekta, osiguravajući održivost projekta i novouspostavljenog radnog centra. Tijekom projekta, edukaciju za reciklažu, pakiranje, plasiranje sapuna na tržište proći će 46 osoba s invaliditetom. Inače, projekt Odgovorno poslovanje čisti svijet se provodi pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Izvor: www.poslovni.hr