fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Europski parlament mijenja internet: ‘Pobijedili smo divove, oglasi nas više neće pratiti!‘

Europski parlament usvojio je prijedlog o zabrani praćenja građana na internetu putem oglasa. Koalicija protiv oglasa, kako je kolokvijalno nazvana grupa zastupnika koji su zagovarali zabranu oglasa koji nas prate na internetu, u Europskom je parlamentu ostvarila tijesnu pobjedu jer je odluka prošla s jedva 30-ak glasova, ali dovoljno da proslave svoju veliku pobjedu.

– Tijesnom većinom od jedva tridesetak glasova prošla je zabrana uzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu. Oglasi nas više neće pratiti te će nam biti osiguran kvalitetan pristup internetskoj stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane kolačiće – poručila je hrvatska eurozastupnica, SDP-ova Biljana Borzan, koja je bila dio ‘Koalicije protiv oglasa’ i koja je i sama s grupacijom socijalista i demokrata doprinijela svojim prijedlozima za zaštitu građana na internetu.

– Internet je postao Divlji zapad. Svi se tamo mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti te svatko o svakome može nešto loše i lažno reći i napisati bez ikakvih posljedica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promijeni, a korisnici interneta zaštite od samovolje velikih platformi poput Facebooka, Googlea ili YouTubea – kazala je Borzan.

‘Snažno lobiranje internetskih divova’
– Čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem. Korisnici vrlo često nisi ni svjesni da gledaju u oglas, a ne u obični sadržaj, niti kako su web stranice došle do njihovih podataka na osnovi kojih im se pojavljuje oglas! Tijesnom većinom smo proširili zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane, unatoč snažnom lobiranju internetskih divova. Da nas neko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, pa samim time treba biti ilegalno i na internetu – rekla je Borzan.

Prema novoj odluci, takvi oglasi i praćenje će se morati moći jednostavno isključiti, a za ranjive grupe će biti odmah zabranjeni. Osvrnula se i na prevare na internetu koje su u velikim porastu.

– Jako puno ljudi je na internetu bilo prevareno. Primjerice, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebooku, a dostavljen im je proizvod koji uopće ne sliči na onaj na slici. U takvim situacijama Facebook ne bi preuzimao odgovornost niti bi korisnik mogao stupiti s njima u kontakt. Sada će Facebook biti obvezan provjeriti sva poduzeća koja se na njemu oglašavaju, ali i stvoriti kvalitetnu službu za pritužbe korisnika – istaknula je naša eurozastupnica.

Nakon finalnog glasovanja danas poslije podne, prijedlog Parlamenta će ući u pregovore s Europskim vijećem i Europskom komisijom.

Izvor: Jutarnji.hr