fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Europsko stablo godine: Čuvar prašume Białowieża uvjerljivi pobjednik ovogodišnjeg natjecanja

Natjecanje za Europsko stablo godine, pokrenuto 2011. godine, inspirirano je popularnim natjecanjem za Stablo godine koje je dugi niz godina organizirala Češka zaklada za zaštitu okoliša.

Natjecanjem za Europsko stablo godine želi se istaknuti značaj starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini. Za razliku od nekih drugih natjecanja, Europsko stablo godine ne stavlja u središte pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima, odnosno stablo koje je postalo dio šire zajednice.

Europsko natjecanje čine finalisti pobjednika nacionalnih natjecanja koji su ove godine zabilježili rekordan broj glasova, sveukupno 769.212, što govori da iz godine u godinu natjecanje postaje sve više prepoznato od strane zaljubljenika u prirodu i stabala. Službeni rezultati dostupni su putem internetske stranice www.treeoftheyear.org.

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je Hrast Dunin, Čuvar prašume Białowieża iz Poljske star 400 godina, koji je dobio 179.317 glasova. Drugo mjesto osvojio je Hrast šume Conxo, Drvo slobode iz Španjolske s 168.284 osvojena glasa, a treće je mjesto pripalo Velikom hrastu plutnjaku iz Portugala s osvojenih 70.563 glasova.

Na natjecanju za Europsko stablo 2022. godine, Republiku Hrvatsku predstavljao je Stoljetni div u srcu Slavonije koji je osvojio 11. mjesto u ukupnom poretku, s 26.225 osvojenih glasova, prenosi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja.

Stoljetni div u srcu Slavonije je stablo golemog mamutovca ili sekvoje staro 130 godina. Smješteno je u sklopu EPIcentra Sequoia Slatina. Ovo stablo jedini je zaštićeni primjerak ove vrste stabla u Hrvatskoj i jedno je od najstarijih primjeraka u Europi. Pretpostavlja se da ga je posadila plemićka obitelj Schaumburg-Lippe u 19. stoljeću. Stablo golemog mamutovca zaštićeno je Zakonom o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture kao pojedinačno stablo 1967. godine.

U tijeku su pripreme za ovogodišnji nacionalni izbor za Hrvatsko stablo 2022. godine, a početak nominacija očekuje se tijekom mjeseca svibnja. Pobjednik ovog natjecanja predstavljat će Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo 2023. godine.

Izvor: Green.hr