fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Evo kako u Agrolaguni rade vrhunsko maslinovo ulje

U maslinicima Ol Istria u okolici Poreča počela je berba maslina koja će trajati sve do sredine studenoga, ovisno o sorti i zrelosti masline. S obzirom na povoljne vremenske uvjete i poduzete agrotehničke mjere, u Agrolaguni očekuju odličan urod te proizvodnju oko 120 tona maslinovog ulja vrhunske kvalitete.

Porečka tvrtka Agrolaguna, koja posluje u sastavu koncerna Agrokor, najveći je proizvođač maslinovog ulja u Hrvatskoj. Na 220 ha maslinika na lokalitetima Červar, Lanterna, Larun, Veli Maj i Zelena laguna zasađeno je 65.000 stabala maslina, a u uljari se godišnje preradi oko 1.300 tona ploda maslina.

‘Prošlih godina zasadili smo i autohtone istarske sorte, bužu i istarsku bjelicu, a oko 5.000 stabala bjelice počelo je davati plodove od kojih nastaju vrhunska ulja u našoj uljari, zasigurno najmodernijoj na području Istre. Uljara Ol Istria ima najsuvremeniju opremu, a čitav je proces proizvodnje kompjutoriziran pa se bez prekida i u cijelosti iskorištava kapacitet uljare od 70 tona na dan’, rekla je Katja Gašparini, voditeljica maslinarstva i uljarstva u Agrolaguni, na tradicionalnom druženju s novinarima.

U maslinicima Ol Istria, uz domaće sorte, bužu i bjelicu, zasađene su sjevernotalijanske sorte (leccino, pendolino, ascolana i picholine). Maslinici, smješteni tik uz more i njegovani pod istarskim suncem, upijaju svu blagodat tla i sjevernojadranskog podneblja te daju maslinovo ulje najviše kakvoće, raskošnog mirisa i okusa. Sve sorte imaju specifičan okus, miris i intenzitet, tako da se ulja, kao i vino, mogu kombinirati uz različita jela.

U svakom od ulja Ol Istria spajaju se stoljetna tradicija i najsuvremenija agrotehnika i tehnologija proizvodnje. Istra je u 2016. godini proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom, što dodatno potvrđuje kvalitetu i posebnost istarskih maslinovih ulja.

Branje maslina koje je započelo ovih dana u maslinicima Ol Istria odvija se ručno, grabljicama i strojno. Nakon branja, masline je potrebno u što kraćem vremenu prevesti u uljaru jer je optimalno da se prerade u roku od 24 sata kako ne bi došlo do razvoja mikroorganizama.

Masline se prerađuju u uljari Ol Istria, koja ima najsuvremeniju opremu, a čitav je proces proizvodnje kompjutoriziran. Prostor uljare podijeljen je u tri segmenta; ‘pripremni dio’ obuhvaća prijem maslina i njihovo čišćenje, ‘čisti dio’ sastoji se od mljevenja, miješanja, centrifugiranja i separacije, a treći dio obuhvaća skladišni prostor i liniju za punjenje.

Od 2004. godine do danas u uljaru Ol Istria uloženo je pet milijuna kuna, dok je u maslinike uloženo četiri milijuna kuna za mehanizaciju i navodnjavanje. Također, ove godine odobren je projekt iz programa ruralnog razvoja RH vrijedan 6,5 milijuna kuna te je izgrađen pročistač otpadnih voda, nabavljen generator dušika i nova punilica za maslinovo ulje.

‘Nagrade za ulja Ol Istria na velikim međunarodnim natjecanjima potvrda su kontinuiteta kvalitete u proizvodnji ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Agrolaguni te podrška izvoznoj strategiji jer zahtjevna svjetska tržišta traže samo proizvode provjerene i potvrđene kvalitete’, zaključila je Gašparini.

Formula za vrhunsku kvalitetu

Za vrhunsku kvalitetu maslinovog ulja Ol Istria potreban je zdrav i kvalitetan plod, ručna berba, hladan postupak prerade u roku od 24 sata, čuvanje ulja u bačvama od inoksa bez prisutnosti zraka na temperaturi od 18ºC te punjenje u boce pod najstrožim tehnološkim uvjetima. Ovako dobiveno ulje najbogatije je nutritivno vrijednim elementima i ima naglašeno aromatičnu notu. Najbolja maslinova ulja nose oznaku ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Senzorskom analizom provjeravaju se okus, miris, boja i ostala specifična svojstva koja su poželjna kod ekstra djevičanskog ulja, a to su: pikantnost, gorčina, okus i miris po plodu masline, slatkoća te miris svježe pokošene zelene trave ili miris lišća, rajčice, badema, artičoke, jabuke ili kivija. Također, ekstra djevičansko maslinovo ulje mora zadovoljiti visoke zahtjeve u smislu kemijskog sastava te ne smije sadržavati više od 0,8 posto slobodnih masnih kiselina.

Izvor: Tportal.hr