fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Godina dana poticanja i podržavanja malih poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj

U suradnji s gradovima i županijama, a s ciljem promocije malog i srednjeg poduzetništva, Poslovni dnevnik, Večernji list i 24 sata ove su godine pokrenuli Festival poduzetništva, obrtništva i OPG­-ova nazivom Moja poduzetna Hrvatska.

Podrška projektu

Projekt su prepoznale i podržale Hrvatska gospodarska, Obrtnička te Poljoprivredna komora, kao i Hrvatska zajednica županija te brojni partneri. Naime, za sinergiju je bila ključna činjenica da upravo malo i srednje poduzetništvo pokreće i popravlja krvnu sliku nacionalnog gospodarstva. Tako iz Vipneta poručuju da su dijelom festivala postali zbog osjećaja odgovornosti da malim i srednjim poduzetnicima trebaju olakšati poslovanje i to proizvodima kreiranima po njihovoj mjeri.

Multitasking, dostupnost i mobilnost danas su nužni u svakom poslu, stoga Vipnet nudi sve na jednom mjestu: fiksne i mobilne telefone, stalni pristup internetu i prijenos podataka u mobilnoj i fiksnoj mreži, kao i ICT usluge, uključujući cloud rješenja. Iz tvrtke Carlsberg Croatia ističu da su s velikim zadovoljstvom podržali Festival poduzetništva, obrta i OPG-a jer u svakodnevnim poslovnim i životnim situacijama uviđaju sve veću važnost ovog segmenta gospodarstva. Dodali su da je dio njihove korporativne odgovornosti upravo da u svakoj prilici čvrsto stanu uz lokalnu zajednicu i njezine gospodarske subjekte te kvalitetne projekte, dodavši da posebno vjeruju u snagu sinergije.

Podstreh boljoj poduzetničkoj klimi došao je i od PBZ Carda koji se Mojoj poduzetnoj Hrvatskoj pridružio, kako naglašavaju, zbog višeslojnosti, cjelovitosti i sveobuhvatnosti projekta. Motivacija uključivanja u projekt bila je i želja da festival osigura snažnu promociju poduzetnika, obrtnika i OPG-ova te stvaranje jakog poduzetničkog duha.

Počeli u Dubrovniku

Ova zajedničkim snagama pokrenuta pozitivna priča krenula je iz Dubrovnika u ožujku 2016., dok je finalna manifestacija održana ove subote u Koprivnici. Festival je startao, kako je ranije spomenuto, u Dubrovniku, nakon čega su domaćini bili Šibenik, Sv. Ivan Zelina, Velika Gorica, Trilj, Virovitica, Daruvar, Ludbreg, Krapina, Vinkovci, Labin, Zadar, Zaprešić, Makarska te Koprivnica. Svaka je poduzetnička priča drugačija, no jedna se stvar ipak pokazala zajedničkom – za uspjeh je potrebno uložiti zaista puno truda i imati poprilično strpljenja. Kao i gradovi, različiti su profili poduzetnika i obrtnika – neki od njih u tome su godinama, neki su tek počeli, neki nemaju niti jednu pritužbu, neki ih imaju pregršt.

Dobar dio njih požalio se na previsoke sajmišne kotizacije koje su im standardna prepreka češćem sudjelovanju na sličnim sajmovima, pa su se na besplatni festival Moja poduzetna Hrvatska priključivali i u nekoliko gradova što je ujedno i najbolji dokaz uspješnosti ovog koncepta. U svakom slučaju, u svoje proizvode bez obzira na tržišne okolnosti zaista vjeruju i nije im problem na festival Moja poduzetna Hrvatska doći ni sa sasvim drugog kraja zemlje. Istovremeno su pokazali i posvemašnju maštovitost jer se rijetko kada na istom mjestu može vidjeti tako šarolika ponuda proizvoda – od neizostavne prirodne kozmetike kojoj se cijene, ovisno o sastavu, kreću od 30 do nekoliko stotina kuna, preko tradicionalnih i drvenih dječjih igračaka, zatim delikatesa poput čajeva, sira, meda, suhomesnatih proizvoda, te nakita, suvenira i tradicionalno vezene odjeće, ali i lijekova i pripravaka od konoplje i još puno, puno toga.

Gotovo da nema proizvoda ili namirnice koje ne bismo mogli kupiti kod hrvatskih obrtnika i OPG-ovaca. Još je jedna zanimljiva činjenica izašla na vidjelo upravo kroz razgovore s poduzetnicima u sklopu Moje poduzetne Hrvatske, a to je snaga mladih ljudi, sasvim različita od one u medijima inače prisutne slike o “izgubljenoj generaciji”.

Fleksibilnost rada

Neki se, s treće strane, upravo profesionalno usavršavaju u smjeru fitoaromaterapije jer su obiteljski biznis s aromatičnim biljem zavoljeli odmalena. Gledano s onog ponešto ozbiljnijeg aspekta, mali i srednji poduzetnici ukazali su i na vlastitu iznimnu fleksibilnost jer njihova tržišna pravila diktiraju isključivo kupci. Svoju ponudu moraju konstantno osvježavati, a cijene prilagođavati u odnosu na konkurenciju. U svemu tome prisutan je i povećan rizik od toga da samo jedan ozbiljniji mraz ili kakva biljna bolest mogu uništiti nasade, uslijed čega ostaju bez materijala za rad. Na kraju, razloga za ponos po zaključenju uspješne prve sezone Moje poduzetne Hrvatske imaju i organizatori, i gradonačelnici i župani, sudionici ali i partneri.

Za zabavnu i opuštenu dionicu festivala Moja poduzetna Hrvatska pobrinule su se i zvijezde hrvatske estrade, Ivan Zak te županjski rock sastav Opća opasnost. Sve je započelo koncertom Ivana Zaka pred nekoliko tisuća ljudi na Stradunu čime je ujedno otvorena i tamošnja sezona koncerata na otvorenom i najavljena nadolazeća ljetna sezona. Turistički, glazbeni i festivalski dio godine Zak je uveličao i u Poreču što je ujedno bila i prilika da otpjeva novi hit Sve si moje. Publika nije ostala ravnodušna ni u Daruvaru u lipnju na Zakovu nastupu, kao ni na Supetru gdje je održao spektakularni ljetni koncert. Tada je nekoliko tisuća domaćih i stranih posjetitelja u večernjim satima rashlađenje potražilo na supetarskoj rivi, a dočekali su ih najslušaniji Zakovi hitovi poput Bolja od najbolje, Usne varane, Pretjerujem, Naučila si me, Rođendan tvoj i Tetovaža. Nakon toga uslijedili su nastupi u Sv. Ivanu Zelini, Labinu, zatim Krapini, Vinkovcima, Makarskoj te finalni koncert u Koprivnici, održan ove subote. Svako pojavljivanje Ivana Zaka praćeno je ovacijama obožavatelja, dobrom posjećenošću i odličnom atmosferom bez obzira o kojem se dijelu zemlje radilo iz čega se može zaključiti kako popularnost ovog pjevača ne poznaje granice. Valja napomenuti i da je ususret posljednjem u nizu koncerata u sklopu Moje poduzetne Hrvatske, onom u Koprivnici, Zaku svečano uručena Zlatna ploča – i to druga po redu.Također, i Opća opasnost je svojim višesatnim svirkama u Sv. Ivanu Zelini, Trilju, Zaprešiću i Jastrebarskom nekoliko tisuća mladih omogućila da se vrate u rock povijest. Iako najpoznatiji po hitovima poput “Jednom kad noć” i “Treba mi nešto jače od sna”, dečki iz Opće opasnosti lansiranjem u novih hitova pokazali da još uvijek nisu za naftalin. Jedan od najdugovječnijih rock bendova domaće scene nebrojenim je generacijama omogućio odrastanje uz kvalitetan glazbeni izričaj što je svaki od njihovih nastupa u sklopu festivala Moja poduzetna Hrvatska i potvrdio. Njihove je koncerte tako u jednakoj mjeri posjećivala i starija publika.

Za festivale pripremili nekoliko stotina porcija raznih specijaliteta

U sklopu Festivala poduzetništva, obrta i OPG-a renomirani chef Branko Ognjenović je hranom uspio povezati sve dijelove Republike Hrvatske. Naime, dijelom festivalske priče poznati je hrvatski kuhar postao sa željom da namirnicama karakterističnima za pojedine regije Hrvatske prezentira sva bogatstva naše gastronomije, prepoznate i u svijetu.

Također, kako tvrdi Ognjenović, posjetiteljima Moje poduzetne Hrvatske nastojao je približiti i nove načine spravljanja jela te iskorištavanja namirnica kako bi iz njih dobili ono najbolje u što kraćem vremenu. Sve je počelo u Dubrovniku sredinom ožujka kada je održan prvi kulinarski show Branka Ognjenovića i tom se prilikom pripremala pasta s morskim plodovima. Gastro priča se zatim nastavila u Šibeniku gdje su Ognjenovićevi suradnici i mlade snage iz tvrtke Majstor kuhar pripremili nekoliko stotina porcija tjestenine sa svježim dagnjama. Riblji su se specijaliteti pripremali i u Labinu, i to istarski fuži s umakom od kozica, dagnji, hobotnice, lignji, sipe i škampi, podijeljeni u 500 porcija, kao i na Supetru gdje se jela tradicionalna riblja gregada. Napravljeno je i nekoliko regionalnih “zamjena” te je, primjerice, u Vinkovcima Ognjenović pripremio dalmatinski brudet. No, nije izostala ni mesna dionica pa je u nedavno održanom Festivalu u Makarskoj pripremljeno nekoliko stotina porcija roštilja, što je bio slučaj i u Daruvaru, Sv. Ivanu Zelini te Ivancu. Paralelno s kulinarskim showom održano je i nekoliko radionica za djecu u sklopu kojih je Ognjenović mlađu publiku poučio o važnosti i načinima pripreme zdravih obroka te činjenici da pravilna prehrana može biti i vrlo ukusna.

Izvor: Poslovni.hr Foto: Pixell