fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatska pamet osvojila Ameriku

Tehnologija blinkID zagrebačke tvrtke “Microblink” kojom se mobitel pretvara u skener osobnih podataka koristiti će se na skorim predsjedničkim izborima u SAD-u, potvrdio nam je u petak suosnivač “Microblinka” Izet Ždralović.

Proizvod blinkID, doznajemo do suosnivača “Microblinka”, već se koristi u aplikacijama za registraciju američkih birača za izbore raspisane za 8. studenoga, a zatim će biti primijenjena prilikom samoga glasanja za identifikaciju birača.

– Korištenje ove usluge ugovorilo smo s više partnera u SAD-u koje su privatne tvrtke ili nevladine organizacije. Važno je istaknuti da je tržište u Americi otvorenije u tom pogledu. Svaka tvrtka ili organizacija može napraviti sličnu aplikaciju za pojedinu državu i staviti je na tržište – pojašnjava Ždralović.

Registracija mobitelom

Tehnologija blinkID, inače, već je u primjeni u biznisu, odnosno u raznim vrstama usluga u turizmu, prometu, telekomunikacijama i financijskoj industriji. Dio mirovinskih fondova u Hrvatskoj, primjerice, omogućio je svojim članovima da skeniranjem osobne iskaznice na zaslonu mobitela dobiju sve podatke o stanju svoje mirovinske štednje i budućoj mirovini.

Prilika za tehnologiju blinkID u postupku pripreme i provedbe američkih predsjedničkih izbora ukazala se u činjenici da biračko pravo u Americi nije trajno, nego se mora obnoviti uoči svakih izbora tako da se građanin registrira za izbore. Tu se krije jedan od razloga zašto odaziv na izbore u SAD-u nije kakav bi mogao biti, pa se četvrtina Amerikanaca, prema nekim procjenama, niti registrira, niti izlazi na izbore.

Dosada su američki birači na registraciju odlazili na za to predviđena mjesta, a ova usluga omogućava im, odnosno onima koji to žele, da se registriraju pomoću mobitela.

– Provjeru identiteta i potvrdu registracije odrađuju tvrtke koje su integrirale proizvod i koje razvijaju cjelokupnu aplikaciju. U SAD-u je glavni osobni dokument vozačka dozvola. BlinkID je proizvod koji koristi kameru telefona ili tableta za očitavanje podataka s vozačke, pa nije potrebno podatke prepisivati. Dakle, to je vrlo koristan dio aplikacije koji u potpunosti automatizira proces, odnosno izbacuje ručni unos podataka i smanjuje mogućnost greške – pojašnjava Izet Ždralović.

Osigurana privatnost

Ističe kako je osigurana i privatnost birača koji se registriraju na ovaj način jer, upozorava naš sugovornik, blinkID nije povezan s internetom ili nekim serverom, niti se prilikom skeniranja negdje pohranjuju podaci.

U “Microblinku” preporučuju svoju tehnologiju za izborne procese i kao jednu od mogućnosti za samo glasanje. U Americi se već neko vrijeme razmatra uvođenje glasanja pomoću mobitela i novih tehnologija kako bi se povećala izlaznost na izbore.

U Hrvatskoj, kako doznajemo od Ždralovića, bilo je pokušaja da se blinkID primijeni u izborima. Prije četiri godine, kaže on, “Microblink” je nudio da se identifikacija hrvatskih birača odvija i uz pomoć blinkID-a kako bi se, među ostalim, izbjeglo ručno bilježenje glasova i pratila valjanost osobnih dokumenata.

– Ostalo je samo na ideji da se izlazak birača evidentira skeniranjem osobnih dokumenata – zaključuje suosnivač “Microblinka”.

Za razliku od izbornih procesa, “Microblink” je mušterije u Hrvatskoj našao u biznisu propagirajući svoju uslugu, među ostalim, i značajnim uštedama. Skeniranje osobnih dokumenata, naime, traje sekundu ili dvije dok slični postupci provjere traju nekoliko minuta uz veću mogućnost pogreške.

Ispisivanje kazni, ugovaranje osiguranja…

BlinkID u nekoliko američkih gradova već koristi i tamošnja policija za skeniranje identifikacijskih dokumenata i na taj način u roku od tri sekunde može izdati prometnu kaznu. U Velikoj Britaniji aplikacijom se, primjerice, koriste veliki osiguravatelji kako bi svojim korisnicima omogućili da preko mobitela, skeniranjem vozačke dozvole, brzo i jednostavno ugovore produljenje polica za autoosiguranje.

Izvor: Slobodna Dalmacija