fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Grad u kojem je prosječna starost 35 godina, a nezaposlenost 4,6%

Uz to, ovaj grad ima najvišu obrazovnu strukturu među gradovima Zagrebačke županije.

Zaprešić je jedan od najpropluzivnijih gradova u Hrvatskoj koji je u 20-ak godina udvostručio svoju populaciju na sadašnjih 30 tisuća stanovnika. Kako ističe zaprešički gradonačelnik Željko Turk, Zaprešić je grad mladih te je prosječna starost njegovih stanovnika 35 godina. Uz to, dodaje, ovaj grad ima najvišu obrazovnu strukturu među gradovima Zagrebačke županije, piše Poslovni dnevnik.

“Gospodarski razvoj Zaprešića se, prije svega, temelji na dugoročnom i žilavom razvoju malog poduzetništva i obrta, ali isto tako i na restruktuiranoj velikoj industriji. Tu prije svega mislim na tvrtke Messer Croatia plin te Inker koji zadnjih godina ulažu znanta sredstva u nove investicije i zapošljavanje”, kazao je Turk.

Dodaje da velika očekivanja imaju od poduzetničke zone, koja je danas najpoznatija po tome što je u njoj smješten najveći trgovački centar u Hrvatskoj West Gate.

“Radi se o pola milijuna kvadratnih metara slobodnog prostora i u tijeku je investicija u prometnu infrastruktura koja će, nadamo se već na proljeće, omogućiti izravni ulazak s autoceste u zonu, a što će onda biti magnet za investitore. Već imamo kontekte s nekoliko velikih igrača, ali za sada dok se ne potpišu ugovori, ne bih s detaljima izlazio u javnost”, navodi Turk.

Dodaje da očekuje da za zonu budu primarno zainteresirani investitori iz segmenta trgovine i usluga, ali ne isključuje ni ostale ulagače. Malo i srednje poduzetništvo je oduvijek bio temelj razvoja Zaprešića, a i danas su u tom gradu posebno ponosni na značajan udio metalurgije i proizvodnje u sektoru malog poduzetništva i obrta.

Velik benefit grada je i blizina Zagreba s kojim je Zaprešić odlično povezan cestom i željeznicom, a što rezultira činjenicom da danas gotovo svaki drugi Zaprešićanac, njih 40 posto, radi u Zagrebu. “Mislim da ne treba niti spominjati važnost velikog tržišta, kakav je Zagreb, na koje otpada gotovo polovica ukupne ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj.

To je posebno važno za male poduzetnike koji imaju ograničene mogućnosti nastupa na udaljenijim tržištima. Koliko je obrtništvo važno u ovom gradu, dovoljno pokazuje i činjenica da Obrtnička komora već 17 godina uspješno organizira gospodarski sajam koji se i ovih dana održava u Zaprešiću. Sve navedeno je dovelo do toga da stopa nezaposlenosti u našem gradu bude svega 4,6 posto, a što je daleko manje od nacionalne stope”, kaže tamošnji gradonačelnik.

Kako bi i dalje privlačio mlade ljude, prvenstveno iz Zagreba koji su u potrazi ja jeftinjim, a kvalitetnim stambenim prostorom, Zaprešić konstantno ulaže u razvoj infrastrukture. Tako su u tijeku radovi na više društvenih sadržaja, a od kojih su najznačajniji projekt kuglane te obnova turističko-kulturne destinacije Novi dvori, boravišta bana Josipa Jelačića.

Prema podacima konzultantske kuće Bisnode u Zaprešiću trenutno posluje 1622 poslovnih subjekata. Oni su lani kumulativno ostvarili 1,72 milijarde kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 44,9 milijuna kuna. Ta poduzeća ukupno su u 2015.  zapošljavala 2830 osoba, što predstavlja prosjek od 4,7 zaposlenika po poduzeću. Izvoz je iznosio 293,1 milijun kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 86,3 milijuna kuna tijekom 2015. godine.