fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

HBO traži hrvatske scenarije za snimanje lokalnih serija

Osim rasta inozemnih produkcija, koji korespondira sa sve boljom kvalitetom domaćeg filma, što dokazuju i međunarodne nagrade (primjerice, nagrada žirija ‘Zvizdanu’ Dalibora Matanića u prestižnoj kategoriji ‘Un certain regard’ na Filmskom festivalu u Cannesu), osjeća se i da je sve življa produkcija originalnih domaćih televizijskih serija.

HAVC i HRT stajali su iza solidnih ostvarenja kao što su ‘Počivali u miru’ i ‘Patrola na cesti’, a producentska kuća ‘Drugi plan’ iza ambicioznih ‘Novina’. No najviše je odjeknula vijest da HBO Europe počinje širiti originalnu produkciju u regiji Adria (u kojoj su Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, BiH te Crna Gora).

Ana Balentović imenovana je direktoricom razvoja originalne produkcije i na natječaju su odabrana dva scenarija (jedan iz Hrvatske, drugi iz Srbije) prema kojima bi uskoro trebale nastati serije. HBO Adria i dalje traga za kvalitetnim scenarijima, pa tako unatoč tome što službeni natječaj nije raspisan, odgovorni ljudi zaprimaju i čitaju nove materijale.

– Premda imamo definirane interne rokove, u produkciju ćemo krenuti tek kad neki od scenarija bude na razini kvalitete koja odlikuje HBO. Druga je iznimno važna stvar da mi razmišljamo dugoročno, stoga naš trenutačni cilj nije razvoj samo jedne određene serije, nego stalan razvoj više scenarija radi stvaranja višegodišnjeg plana produkcije. Uvijek tražimo odvažne priče i autore s dojmljivim stilom koji su spremni na rušenje tabua. Želio bih istaknuti da smo jednako otvoreni prema mladim talentima bez velikog iskustva te prema već realiziranim i iskusnim scenaristima.

Proračun ponajviše ovisi o projektu i njegovoj zahtjevnosti. Naš je cilj napraviti visokokvalitetan proizvod na razini prepoznatljivoj za HBO-ovu produkciju koji pomiče granice TV-a i koji će ispuniti očekivanja naših pretplatnika – kaže direktor HBO-a Adrije Marin Kariž.

Hrvatskim su gledateljima osim HBO-ova streaming-servisa dostupni i Netflix te Amazon Prime. Ne treba se čuditi ako se u dogledno vrijeme i te tvrtke upuste u neki oblik originalne produkcije na hrvatskom jeziku.

Izvor :Lider.media