fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

HEP ulaže 500 milijuna kuna za sigurnu opskrbu električne energije na jadran

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) značajan dio sredstava predviđenih za investicije ulaže u priobalju, čime izravno doprinosi uspješnosti hrvatskog turizma. Više od 500 milijuna kuna vrijedna ulaganja HEP ODS-a tako će omogućiti znatno sigurniju opskrbu potrošača na Jadranu, čiji broj već godinama tijekom ljetnih mjeseci neprestano raste.

Odlična vijest no i još jedan dokaz kako je turizam puno više od sunca i mora. Sigurna opskrba električnom energijom je svakako imperativ, a da se strateški bavimo razvojem turizmom ovu vijest bi objavili  barem 10 godina prije, ako ne i puno prije.

Naime, strateškim razvojem turističke destinacije znali bi odgovor na pitanje koliko turista destinacija može i planira primiti za 5-10 godina, sukladno dugoročnom planu razvoja, a samim time bi znali koliko je opterećenje na sigurnu opskrbu vode, električne energije, kanalizacijsku mrežu, promet i sve druge komunalne aspekte kada u kratkom periodu grad tj. turistička destinacija poveća broj stanovnika za duplo, ako ne i više.

Danas je čitav prostor hrvatskog dijela Jadrsnkaog mora na povijesnoj prekretnici. Iz dana u dan sve veći dio tog jedinstvenog prostora zahvaćen je novom gradnjom koja ugrožava iznimne vrijednosti  izvorne i lokalne baštine te povijesne ambijente i krajolike. Od naših antičkih predaka do 1960. godine generacije su za izgradnju iskoristile samo 120 od 6300 kilometara Hrvatske obalne crte. Od 1960. do danas zauzeto je još 700 kilometara, a ako se realiziraju svi projekti koji su danas u prostornim planovima samo će jedna naša generacija proširiti građevinski prostor uz naše more za još 700 kilometara. „ napomenuo je Đuro Tomljenović u svojoj zadnjoj Turističkoj klasi prije odlaska u mirovinu te postavio pitanje za razmišljanje : Smijemo li to dopustiti?

Puno pitanja no jako malo dogovora s naših turističkih destinacija. Svi problemi od nedostatka parkinga pa do neplanskog razvoj tj. divlje apartmanizacije plaćamo danas puno skuplje. Nažalost, za neke destinacije je već prekasno jer smo prodali ili devastirali najvrjedniji resurs – zemlju tj. jedinstven krajolik. No, ova vijest bez obzira što tek danas pričao o osiguranju kvalitetne opskrbe električne energije na Jadranu ipak pozitivna. Bolje ikad nego nikad, zar ne?

Kako ističu u HEP-u, Elektroistra Pula je ove godine završila glavni investicijski projekt Pazin, vrijedan gotovo 35 milijuna kuna, kojim je cijeli pogon Pazin prešao na 20 kV mrežu, dok se godišnje ulaže približno 20 milijuna kuna na zamjenu dotrajale opreme u svrhu ostvarenja veće sigurnosti napajanja i smanjenja gubitaka. Tome treba dodati ulaganje od 20 milijuna kuna u opremanje, uređenje i sanaciju obračunskih mjernih mjesta te zamjenu dotrajalih kabela. Na distribucijskom području Elektroprimorja Rijeka kontinuirano se provodi višegodišnji Program Rijeka, vrijedan više od 150 milijuna kuna, koji uskoro ulazi u četvrtu fazu. Tako su, nakon gotovo tri milijuna kuna vrijedne investicije podmorskog kabela Mali Lošinj – Ilovik, stvoreni uvjeti da cresko-lošinjsko otočje prijeđe na 20 kV napon, čime će se cijelo područje Elektroprimorja Rijeka, izuzev samog centra Rijeke, napajati 20 kV naponom. Također, završetkom rekonstrukcije niskonaponske mreže sa zamjenom neizoliranih vodiča, sada se na području Elektroprimorja u čitavoj niskonaponskoj mreži nalaze izolirani vodiči. Ukupno, investicijska ulaganja Elektroprimorje Rijeka u elektroenergetsku mrežu u 2016. godini iznose 100 milijuna kuna, dok se s ciljem osiguravanja sigurnije opskrbe na otocima dodatno ulaže više od 20 milijuna kuna.

Na području podvelebitskog primorja Elektrolika Gospić se gotovo svake godine susreće s elementarnim nepogodama te je u prošloj i ovoj godini uloženo gotovo 40 milijuna kuna kako bi se poboljšala kvaliteta opskrbe kupaca. Osim ulaganja u kabele, Elektrolika ulaže i u elektroenergetske objekte u Senju i Novalji izgradnjom te rekonstrukcijom trafostanica Biluća i Novalja, vrijednom gotovo 13 milijuna kuna. S ciljem praćenja porasta opterećenja te stvaranja tehničkih uvjeta za nove kupce i povećanja pouzdanosti napajanja,Elektra Zadar će u ovoj godini uložiti gotovo 60 milijuna kuna. Prije ljetne sezone tako su izvršene interpolacije novih transformatorskih stanica u Povljani, Viru, Privlaci, Ninu, Diklu, Bibinjama, Sv. Filipu i Jakovu, Novigradu, Ražancu, na Dugom otoku i u Zadru, kao i rekonstrukcije trafostanica u Obrovcu, Zadru i Privlaci. Položeni su, također, novi 20 (10) kV kabeli na području Paga, Nina, Ugljana, Pašmana, Biograda, Pakoštana i Zadra. Jedna od velikih investicija Elektre Zadar, čija će realizacija započeti ove godine, transformatorska je stanica Zadar Istok koja će se graditi iznad luke Gaženica. Elektra Šibenik je u pripremu ovogodišnje turističke sezone uložila gotovo 17 milijuna kuna. Osnovna pažnja posvećena je elektroenergetskoj mreži kako bi se osigurala nesmetana opskrba dijelova županije u kojima se u ljetnim mjesecima javlja povećan broj turista. Uz brojne radove koji bi trebali omogućiti prijelaz mreže na napon od 20 kV, tako posebno treba istaknuti planiranu izgradnju tri nove 110 kV trafostanica (Kapela, Primošten i Vodice), koje će značajno unaprijediti kvalitetu opskrbe te osigurati uvjete za daljnji rast konzuma električne energije na širem šibenskom području.

Splitska regija, odnosno Elektrodalmacija Split, koja pokriva područje Splitsko–dalmatinske i dijela Dubrovačko–neretvanske županije sjeverno od granice s Bosnom i Hercegovinom u mrežu zbog poboljšanja opskrbe električnom energijom ulaže ove godine gotovo 36 milijuna kuna. Izgrađene su trafostanice na području Drvenika Velog i Šolte, rekonstruirane Grad 4, Baška Voda, Bol i Čiovo, te su položeni, odnosno zamijenjeni kabeli na području Nerežišća i Postira na otoku Braču, Trogira, Čiova te između Starigrada i Jelse na otoku Hvaru. U planu je ulaganje od gotovo 40 milijuna kuna kojim bi se osigurala nesmetana opskrba, izgradili novi elektroenergetski objekti i položili novi kabeli, a sve u svrhu osiguranja pouzdane opskrbe tijekom turističke sezone. Na krajnjem jugu, u distribucijskom području Elektrojug Dubrovnik još 2010. godine pokrenut je Program Dubrovnik, jedan od najvećih zajedničkih investicija u elektroenergetski sustava HEP ODS-a i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) u posljednjih 10-tak godina, ukupne vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna. Tim projektom izgrađene su dvije velike 110 kV trafostanice, Plat i Srđ, kojima je  ostvarena sigurnost u opskrbi električnom energijom krajnjeg juga Hrvatske. Izuzev toga, u staroj gradskoj jezgri, izgrađena je nova transformatorska stanica vrijedna više od milijun kuna koja će omogućiti prijelaz cjelokupne starogradske jezgre Dubrovnika na 20 kV naponsku razinu, što će pridonijeti sigurnijoj opskrbi Starog Grada.

Izvor: www.hrturizam.hr