fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Domaći startup Repsly u ozbiljnoj ekspanziji

Repsly, aplikaciju koja je nastala u Hrvatskoj i nudi rješenja za upravljanje aktivnostima na terenu, koriste neki od najvećih svjetskih brendova poput Adidasa i Nikea, a potražnja samo raste. Ekspanzija Repslyja, koji je započeo kao startup pod nazivom Salespod, u početku je išla sporijim tempom no što su očekivali, ali posljednjih nekoliko godina prodaja ubrzano raste i najbolje tek slijedi, zadovoljno nam priča suosnivač tvrtke Marko Kovač.

Put ka uspjehu

Prvu inačicu danas popularne aplikacije zajedničkim snagama osmislili su Marko Kovač i Marko Linke, studentski kolege s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, radeći na projektu za L’Oréal 2008. godine. Potom ih je angažirao Keune Haircosmetics pa distributer Schwarzkopfa i tako je krenulo. Kad su dobili investiciju od hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE 2010. godine, osnovali su Salespod koji je imao četiri zaposlenika.

Otad su sudjelovali na mnogim startup natjecanjima poput Seedcampa u Zagrebu i Londonu, Under The Radar u Palo Altu u Kaliforniji, Pioneers festivala u Beču, OpenFunda u Ateni, Geeks On A Plane u Zagrebu i EBAN konferencije u Varšavi, ali to im nije puno pomoglo, osim za, kako kažu, PR u hrvatskoj startup zajednici. Ne gubeći vjeru u uspjeh do 2014. primarno su rasli kroz bootstrapping, u prijevodu živjeli su na temelju vlastitih prihoda bez neke veće vanjske injekcije novca. Osim toga, u dva navrata su, skupa s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, dobili financiranje razvojnih projekata kroz BICRO-ov IRCRO program.

Nakon rebrandinga i otvaranja ureda u Bostonu 2014. godine, zahvaljujući investitorima Launchpad Venture group i First Beverage groupRepsly je prvo izvršio dokapitalizaciju u iznosu od 1,25 milijuna dolara, a godinu dana kasnije to proširio s još jednim milijunom. Poslije dokapitalizacija Repsly je ostao većim dijelom u hrvatskom vlasništvu, ali je otvoren za daljnje slične investicije.

Prošle godine prihode su udvostručili, a procjenjuju kako će to ove godine ponoviti. S obzirom na to da već rade za respektabilne klijente iz 54 zemlje i da je aplikacija dostupna na osam jezika, ideja o utrostručenju zarade u 2017. ne djeluje nimalo nerealno.

– Prelaskom na online prodaju, brže smo dobivali klijente, oni su nas puno lakše pronalazili. Doduše, bili su to manji klijenti, ali počelo se događati. Počeli su nam se javljati klijenti izvan naše regije na koju smo u početku bili koncentrirani. Osim malih i srednjih, nakon nekog vremena javile su se i velike tvrtke. Tako da sada surađujemo s međunarodno poznatim gigantima kao što su Nike, Adidas, KIA, Philips, Canon, Danone, Victoria’s Secret i Kimberly Clark. Budući da smo sada zreliji, uskoro ćemo oformiti tim za direktnu prodaju koji će primarno biti orijentiran na prodaju velikim tvrtkama, otkrio nam je svoje planove Marko Kovač, CEO Repslyja koji trenutno zapošljava 25 ljudi: 15 u Zagrebu i 10 u Bostonu.

Internet marketingom osvojili svjetsko tržište

Marketingom i prodajom bavi se bostonski dio tima, a svoja znanja prenio im je i prvi CMO HubSpota, znameniti marketinški genije Mike Volpe, koji je ujedno i član uprave Repslyja. Zagrebački dio ekipe, smješten u HUB-u 385, pak marljivo radi na razvoju aplikacije koja se najviše prodaje na američkom tržištu, ali i po cijelom svijetu.

– Otprilike 40% klijenata nam je iz SAD-a, ali jako dobro kotiramo i na tržištima koja se tek razvijaju jer u tim zemljama rad nije tako skup, imaju mnogo ljudi na terenu i ono što im zapravo nedostaje jest uvid u rad i optimizacija procesa. Tako da dobro poslujemo u srednjoj i južnoj Americi, Južnoafričkoj Republici i ostalim zemljama južne Afrike, u Indoneziji, Rusiji, ali i u Australiji, Novom Zelandu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nisu zanemarili ni domaće tržište, a neki od većih klijenata su im već spomenutiL’Oréal i Keune, a tu su i Franck, Badel, Kutjevo, Medika, Bonfanti, Vipnet, Encian,Atlantic Pharmacentar i drugi.

– Domaće tržište nam nije nebitno, ali Hrvatska je mala, rekao je Kovač naglasivši kako je ponosan na sve firme s kojima surađuju jer su bile spremne riskirati i odvažile se raditi s malom firmom kao što je bio Repsly.

Potreban fleksibilniji sustav za poduzetnike početnike

Iako su hrvatske tvrtke pokazale svoju proaktivnost i sposobnost prilagodbe poslovanja novim zahtjevima tržišta, država nije tako fleksibilna i ima kroničan problem nerazumijevanja poduzetništva, osvrnuo se Kovač na probleme s kojima se, kako kaže, susreću svi poduzetnici.

– Ovaj sistem strašno usporava i otežava bilo kakvu inicijativu izvan nekih davnih, tradicionalnih okvira. Svaka takva inicijativa se kronično opstruira na sve moguće načine – birokracija, porezi i nameti često uguše tvrtku prije nego je uopće dobila priliku disati. To nije tako u razvijenim zemljama gdje se male i krhke firme ne opterete odmah u startu, već im se dopusti da se razviju i počnu živjeti, a onda, kad imaju od čega, sve to višestruko vraćaju sustavu. Bilo bi puno bolje da uopće nema poticaja, a da se na početku ukinu ili znatno smanje opterećenja za male biznise. To bi pokrenulo cijelu ekonomiju, zaključio je Kovač.

Izvor: www.lider.media