fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hram znanja: ‘Naša je škola povukla 50 milijuna kn iz EU’

Mi u školi svi učimo, gledamo što rade bolji od nas. U nekoliko zadnjih godina smo napisali i proveli 22 projekta, rekao je Vlado Prskalo, ravnatelj škole Učenici Srednje škole “Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu imaju 35 izvannastavnih aktivnosti kroz koje ih profesori pripremaju da se mogu samostalno baviti nekom od djelatnosti za koju se školuju.

– Kroz sve ovo što su pripremili naši učenici, a za što se pripremaju pola godine zajedno sa svojim profesorima, želja nam je da pokažemo da škola može biti bolja i kvalitetna, biti škola koju učenici vole. Mi u školi svi učimo, gledamo što rade bolji od nas. U nekoliko zadnjih godina smo napisali i proveli 22 projekta, temeljem kojih smo ostvarili, što bi naš narod rekao – donijeli u kešu, 49,400.000 kuna. Gotovo 50 milijuna kuna uložili smo u jednu kvalitetnu bazu školovanja. Ovo sve što je u školi nije nastalo iz državnog proračunu, to su praktično sve sredstva za koja smo se izborili na natječajima, i to uglavnom u projektima Europske unije – rekao je Vlado Prskalo, ravnatelj škole.

Osim što su uspješni na natječajima zahvaljujući dobrim projektima, učenici škole radom, kroz nastavu i izvannastavne aktivnosti, prodajom proizvoda za koje su sirovinu sami proizveli, također pridonose. Stoga su obnovili rad Učeničke Zadruge Tkanica.

– U okviru zadruge nalazi se desetak izvannastavnih aktivnosti u kojima pedesetak učenika sudjeluju u izradi finalnih proizvoda. To su pasterizirani sok od jabuke s dodatkom mrkve i cikle, bez dodavanja konzervansa s udjelom voća od 100 posto, zatim imamo proizvode od ljekovitog i začinskog bilja, biljnu kozmetiku, ukrasne predmete, sve je proizvedeno na školskom gospodarstvu. Nama je cilj putem internetske stranice učeničke zadruge prezentirati rad učenika te istodobno predstaviti asortiman proizvoda i proširiti tržište, odnosno pronaći još jedan prodajni kanal. Mi smo do sada naše proizvode plasirali uglavnom na prostoru škole ili na sajmovima na kojima smo sudjelovali. Na ovaj način želimo biti pristupačniji širem tržištu. Stranica će uskoro biti aktivna tako da će svatko iz svoje kuće moći naručiti sebi proizvode po pristupačnoj cijeni, koji će mu biti dostavljeni na kućni prag – rekao je Mario Vukasović, voditelj učeničke Zadruge Tkanica i nastavnik poljoprivrednih strukovnih predmeta.

Izvor: 24sata.hr