fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatska primljena u EATRIS: brži put do novih lijekova i cjepiva

Zahvaljujući kvaliteti Centra za translacijska i klinička istraživanja te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska je konačno zastupljena u europskoj mreži translacijskih centara – EATRIS (European Advanced Translational Research Infrastructure in Medicine). Riječ je o europskoj mreži izvrsnosti u translacijskim istraživanjima, koja imaju za cilj ubrzan prijenos temeljnih otkrića u kliničku praksu, kako bi se unaprijedilo ljudsko zdravlje i poboljšala zdravstvena skrb, te istodobno prijenos znanja iz kliničke prakse u istraživanja u području razvoja lijekova, dijagnostike i medicinskih proizvoda. EATRIS je jedan od najznačajnijih konzorcija Europske istraživačke infrastrukture te će Hrvatskoj omogućiti lakši put do novih lijekova, dijagnostičkih testova i cjepiva.

Naime, učinak translacije možda je najbolje vidljiv u vremenu u kojem živimo, kada je upravo primjena bazičnih otkrića u razvoju lijekova i cjepiva temeljenih na glasničkoj RNA,  omogućila da se u rekordnom vremenu razviju cjepiva za SARS-Cov2, poput onih tvrtki Pfizer i Moderna.

Uključenje Hrvatske u EATRIS rezultat je dugogodišnjih napora vodstva Centra za translacijska i klinička istraživanja (CETKI), koji je utemeljen prije 12 godina kao zajednička ustanova Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, kao prvi takav centar u Hrvatskoj. Tijekom proteklih desetak godina djelatnici Centra su ostvarili značajna postignuća, pa su tako uspjeli razviti i uvesti nove genetske i genomske pretrage koje su putem HZZO-a dostupne svim osiguranicima u Hrvatskoj, a koje omogućavaju jednokratnu analizu svih gena u stanici, zbog čega više ne postoji potreba za provođenjem genetskih analiza u inozemstvu. Također valja istaknuti da su djelatnici Centra razvili dva nova medicinska pripravka za cijeljenje dugih kosti i kralješnice, što predstavlja prve originalne medicinske proizvode razvijene u Hrvatskoj od izuma azitromicina.

Poznato je kako Hrvatska ima ugledne znanstvenike koji su zahvaljujući svojim znanstvenim rezultatima prepoznati na razini vodećih svjetskih sveučilišta i instituta. Ovo umrežavanje im pruža dodatne mogućnosti, jer zahvaljujući uspješnom priključenju europskoj mreži translacijskih centara neće imati koristi samo djelatnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, već i sve zainteresirane institucije iz Hrvatske koje se bave translacijskim istraživanjima. U konačnici, zahvaljujući tom iskoraku znanstvene institucije iz Hrvatske bit će uključene u razvoj novih dijagnostičkih testova, inovativnih lijekova te unaprijeđenih cjepiva, što će donijeti korist ne samo akademskoj zajednici, već i hrvatskom gospodarstvu te društvu u cjelini.

U Centru za translacijska i klinička istraživanja ističu potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja u ostvarenju priključenja, na čemu se intenzivno radilo proteklih godina. A o uspjehu govori i činjenica da se već u tijelima EATRIS-a nalaze hrvatski predstavnici. U Odboru guvernera je Jelena Ilić-Dreven iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a Smiljka Vikić-Topić je zamjenica. Predstavnik u Odboru nacionalnih direktora je profesor Fran Borovečki, a zamjenica je profesorica Nada Božina.

Inače, Centar i njegovi djelatnici od ranije su uključeni u projekte i inicijative povezane s EATRIS-om, primjerice u projekt Alliance for Life Sciences financiranom iz programa Obzor 2020, a upravo je odobren i nastavak projekta, Alliance4Life_ACTIONS, čime će se još više podizati kapaciteti Medicinskog fakulteta, a u znanstvenoj podršci i jačati umrežavanje s vrhunskim institucijama iz drugih 13 zemalja Europske unije. Također, u rujnu 2020. Centar je prihvaćen kao partner u projektu s nazivom EATRIS-Plus, cilj kojeg je daljnji razvoj EATRIS-a kao jedne od ključnih europskih istraživačkih infrastruktura za personaliziranu medicinu.