fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Klisu izrađuju drvene mobilne kuće koje su postale pravi hi

Kad na staroj kliškoj cesti skrenete odmah iza dobro poznatog prizora – janjaca na ražnju, put vas vodi između nekoliko hala raznih tvrtki, a na kraju, ispred zadnje, već na prvi pogled znate da ste došli na pravo mjesto.

U dvorištu radne hale tvrtke “Modular Living” stoji drvena kućica, skoro pa gotova. Nekoliko momaka obavlja završne radove, prozore su već stavili, krov je na mjestu, staklene stijenke u prizemlju su postavljene… i rekli bismo da je spremna za useljenje.

Dok čekamo Tončija Viljca, vlasnika “Modular Livinga”, da završi s varenjem tamo u hali, zavirili smo kroz prozore i vrata.

Lako smo zamislili mali dnevni ugodni boravak s velikim staklenim vratima na dvije strane za protok svjetlosti, kuhinjicu s prozorčićem, a negdje na polovici vidimo otvor za galeriju, tamo gdje će sretni vlasnici ovog objekta u Sloveniji moći i spavati, a usput i gledati vrhove smreka i jela, jer na krovu su i prozori pristojne veličine za jednu takvu kućicu.

Kad kažemo kućica, nije to baš ni kućica, dovoljno je velika za boravak i dovoljno velika za “modularni” transport do susjedne države.

PO MJERI ODMORA I BIJEGA

Sve je tu, zapravo, taman po mjeri za odmor i bijeg u prirodu. Točno ono što nam svima treba, zaključili smo čekajući gazdu.

Vlasnik u najboljim radnim godinama, nasmijani Tonči Viljac, inače inženjer građevinarstva, proteklih dvadeset godina, veli nam, uspješno je pokretao razne poslove, a onda bi stabilnu i funkcionalnu tvrtku prodao i krenuo u nešto novo. No, od izrade modularnih kućica, kaže, ne namjerava se oprostiti.

Pitamo o projektantu, dizajneru… ili već nekome tko je sve to morao prethodno zamisliti i nacrtati, ali čujemo da sve potpisuje Tonči. Njih su šestorica zaposlenih, uz vlasnika su tu još petorica mladih momaka koji znaju sve poslove oko ove izgradnje.

Već godinu i pol dana grade punom parom, ali nisu htjeli izlaziti u javnost dok ne naprave dovoljan broj kuća da se imaju s čime pohvaliti.

Do sada su napravili već 21 kućicu, koje su otputovale na sve strane. Ljudi su jednostavno poludjeli za ovim tipom modularnih kućica, a razlog je jasan.

– Ne štedim na materijalu ni na termoizolaciji – kaže Tonči i onda nam pokazuje čelične profile od kojih sve počinje.

Mi neuki rekli bismo da su to “obične četvrtaste cijevi”, ali kod ovih meštara ništa nije obično. Minimalan čelični profil mora imati 100×100 milimetara, kaže Viljac te nam nabraja sve domaće tvrtke koje su indirektno uključene u ovaj posao.

“Strojopromet” iz Kaštel Sućurca izrađuje čelične profile, panele, odnosno USB ploče, rade u sinjskoj tvrtki “Maluba”, tekuću pjenu proizvodi “Ivatra” iz Splita, prozore “Palisander” iz Solina, a ima ih još i drugih.

Više pročitajte klikom ovdje

Izvor: Slobodnadalmacija.hr