fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski gimnazijalci osvojili dvije bronce na biološkoj olimpijadi u Mađarskoj

Hrvatski gimnazijalci osvojili su dvije brončane medalje na prestižnom natjecanju mladih biologa iz 75 zemalja cijelog svijeta, na 30. međunarodnoj biološkoj olimpijadi koja se ove godine održava od 14. do 21. srpnja u Szegedu u Mađarskoj.

Četveročlani tim učenika ove je godine drugi put predstavljao Hrvatsku na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi (International Biology Olympiad – IBO) te je osvojio dvije brončane medalje. U natjecanju su sudjelovali učenici Olga Jerković Perić (XV. gimnazija, Zagreb) i Petar Škrobo (Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci) koji su osvojili brončane medalje te učenice Mia Crnogaj (XV. gimnazija, Zagreb) koja je osvojila priznanje za postignuti rezultat i učenica Elizabeta Gegić (XV. gimnazija, Zagreb) koja je također ostvarila izvrstan uspjeh na natjecanju, izvijestila je danas koordinatorica IBO-a za Hrvatsku Andreja Lucić.

U pratnji učenika na natjecanje su putovale mentorice dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko koje su sudjelovale u odabiru učenika te zajedno s kolegama, djelatnicima i studentima Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pripremale učenike za natjecanje.

300 učenika iz 75 zemalja

Međunarodna biološka olimpijada natjecanje je učenika srednjih škola u znanju i rješavanju složenih problema iz biologiji. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je oko 300 učenika iz 75 zemalja cijelog svijeta.

Samo natjecanje trajalo je dva dana između kojih su učenici imali dan odmora. Učenici su prvog dana natjecanja rješavali četiri praktična zadatka koji iziskuju spretnost u eksperimentalnom radu, preciznost te matematičku i grafičku pismenost i znanstveni pristup u rješavanju problema i interpretaciji rezultata. Tijekom drugog dana natjecanja učenici su rješavali dva teorijska testa u trajanju od tri sata tijekom kojih je potrebna koncentracija i usredotočenost u rješavanju vrlo složenih problemskih zadataka iz različitih područja biologije te kreativnost u interpretaciji.

Kako se ističe u priopćenju, naši su učenici bili iznimno uspješni na ovom natjecanju koje je financijski poduprlo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Izvor: Index.hr