fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski i slovenski stručnjaci u zajedničkim projektima vrijednim više od 200 milijuna eura

Hrvatske i slovenske agencije aktivno su pristupile produbljivanju i okrupnjavanju međusobne suradnje na projektima održivog korištenja energije na europskoj i nacionalnim razinama.

Sve energetske agencije dviju država zajedno su se obratile svim nadležnim tijelima uz pisma potpore čak 107 županija, gradova i općina s obje strane granice koji su iskazali čvrstu podršku združenoj inicijativi energetskih agencija Hrvatske i Slovenije, tražeći da se projektima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti da značajno više prostora u programima regionalne i prekogranične suradnje, a posebno u Programu prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska, kao i uspostavu regionalnog partnerstva na makro razini regija i država usmjerenog na konkretna financijska ulaganja u održive energetske projekte.

Hrvatske i slovenske energetske agencije već godinama surađuju na različitim EU projektima uslijed čega je uspostavljena i praksa redovitih susreta na kojima se raspravlja o aktualnim pitanjima i problematici te se izmjenjuju iskustvo i najbolja praksa. Više od 120 stručnjaka u ukupno 12 energetskih agencija (7 slovenskih i 5 hrvatskih) proveli su investicijske projekte u vrijednosti od 200 milijuna eura.

Brojni konkretni projekti koje su agencije zajedno provele (npr. rekonstruirane zgrade, obnovljene dionice javne rasvjete i sl.) stvorili su preduvjet za dalju suradnju, razvitak kvalitetnih i konstruktivnih poslovnih odnosa te potpuno međusobno razumijevanje zahvaljujući istoj problematici s kojom se susreću u djelovanju unutar svojih granica.

”Povezivanje hrvatskih i slovenskih agencija i zajedničko provođenje projekata i investicija nosi veliki gospodarski i investicijski potencijal. Posebno je važna i politička poruka da je zajednička suradnja u EU okvirima moguća, potrebna i željena, a koju struka šalje politici. Gubici koji se bilježe zbog generiranja nepotrebnih sukoba višestruko premašuju potencijalnu korist koja bi proizlazila iz zajedničke suradnje. Budućnost sigurno leži u zajedničkim investicijama i objedinjenim projektima s obje strane granice. Da je to moguće i korisno pokazuje dosadašnja suradnja i rezultati hrvatskih i slovenskih agencija”, naglašava ravnatelj REGEA-e dr.sc. Julije Domac.

REGEA je započela sa svojim radom 2008. godine uz potporu Europske komisije u sklopu programa Inteligentna Energija za Europu. Osnovni cilj i uloga agencije jest promoviranje i poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti. Također, ima zadatak i uvođenje dobre prakse gospodarenja energijom, potiče koncept održivog razvoja, pružaju informacije i savjeti te niz drugih usluga baziranih na specifičnim lokalnim potrebama za energijom te kontinuirano rade na razmjeni mišljenja, znanja, iskustava i primjera dobre prakse.

Izvor: Tportal.hr