fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski softver za energetsko certificiranje u proboju na Zapad

Zgrade u kojima živimo ili radimo, ovisno o tome kako su izgrađene ili obnovljene, u velikoj mjeri utječu na naš okoliš. Pozitivno je što u javnosti sve više raste svijest o potrebi smanjenja čovjekova utjecaja na prirodu, što se, među ostalim može postići smanjivanjem potrošnje energije i snižavanjem razine emisije CO2 piše portal tockanai.hr

“Svaka građevina ima trošak generiran njenom upotrebom, a on se ogleda u količini energije i vode koja se mora utrošiti kako bi se održali određeni uvjeti poput temperature, čistog zraka, rasvijetljenosti, higijene…”, pojašnjava Dario Ilija Rendulić, direktor tvrtke Thorium Software.

Upravo zato je njegova tvtrka, odgovarajući na potrebe tržišta, osmislila Thorium A+, računalni program za energetsko certificiranje i fiziku zgrade.

“Kako je energetska učinkovitost nova grana u inženjerstvu, nisu postojali profesionalni programi koji cjelovito obrađuju sve izračune energetskog svojstva građevine prema propisanim normama. U početku nam je bio cilj da omogućimo inženjerima da jednostavno naprave kompleksne izračune. No, korak po korak, razvili smo jedinstveno softversko rješenje”, pojašnjava Rendulić.

Ono omogućuje inženjerima kvalitetno prezentiranje izračuna klijentima i informiranje o uštedama koje se mogu postići energetskom obnovom njihove građevine. U sklopu izvješća, klijentima se predstavljaju ne samo izračuni postojećeg već i budućeg stanja građevine u tzv. “„Mjerama energetske učinkovitosti”.

Kao primjer navodi izračun programa Thorium A+ prema kojem se ulaganje od 736.485 kuna u termoizolaciju vanjske ovojnice (fasade i stropova), nove prozore, ugradnju ventilacije s rekuperacijom te ugradnju termoregulacijskih ventila jedne kuće vraća za otprilike 8,5 godina.

S obzirom da je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju prihvatila i regulativu u području gradnje, izračune koje su svojedobno radili energetski certifikatori sada moraju obavljati i projektanti pa su obje skupine klijenti zainteresirani za njihov program.

“Njihove reakcije su odlične, a posebno smo ponosni na predavanja koja smo održali u sklopu kolegija ‘Energetska učinkovitost’ na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija”, napominje Rendulić.

Nekultura plaćanja i paušalni porez na dobit guše poslovanje

Tvrtku Thorium Software osnovao je prije tri godine s partnerima Hrvojem Pađenom i Markom Rašićem. Iz prostora Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, u kojima su bili smješteni u počecima poslovanja, nedavno su se preselili u prostore Tehnološkog parka Zagreb na Velesajmu.

“Doprinos obje institucije za Thorium Software je nemjerljiv”, svjedoči Rendulić.

“Kada započinjete ovakve projekte nedostaje vam praktički sve. Nama inženjerima to je bilo znanje iz marketinga ili financija što smo nadoknadili prolazeći program ZIP-a i učeći od najkompetentnijih osoba iz ne-tehničkih grana.”

U TPZ-u, zahvaljujući povoljnoj cijeni poslovnih prostora, mjesečni troškovi poslovanja su im sada 2000 kuna niži.

“U Hrvatskoj me kao poduzetnika najviše smetaju nekultura plaćanja i paušalni porez na dobit koji guše poslovanje novih tvrtki”, kritičan je Rendulić te dodaje kako je kod nas teško baviti se poduzetništvom.

Pa ipak, ne želi isticati samo negativne strane stoga dodaje kako je njihovo iskustvo s privlačenjem ulaganja izuzetno pozitivno.

“Nakon što je ZIP odlučio investirati otprilike 100.000 kuna u Thorium, država je kroz HAMAG BICRO uložila istu svotu i tvrtki dala podršku za privlačenje novca iz EU fondova. U konačnici smo povukli 100.000 eura nepovratnih sredstava.”

Ova ulaganja omogućit će Thoriumu proboj na tržište Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije, a plan im je postati najbolji i najkorišteniji softver za izračune energetskih svojstava građevine u svijetu.

Izvor: Tockanai.hr