fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski startup razvio osobne paketomate

Tristo paketomata uskoro bi moglo zamijeniti potrebu da se za pakete s AliExpressa, eBaya, Amazona, ali i iz domaćih internetskih trgovina odlazi u poslovnice Hrvatske pošte. Međutim, novi hrvatski startup osmislio je rješenje kako svoj pandan paketomata još više približiti kućnom pragu. Ideja startupa DROPS-a je ponuditi pametne poštanske sandučiće.

Znači, ne samo stvoriti beskontaktnu dostavu, kako to planira Hrvatska pošta, već je pretvoriti u potpuno personalizirano iskustvo za svaki biznis i građanina.

Zlatko Krček, osnivač DROPS-a kaže da je ideja njihovog proizvoda zvanog DROPS Smart Delivery Box da se preko njega radi direktna dostava do kućnog praga.

“Želja nam je vidjeti naš proizvod ugrađen na vašoj privatnoj ili poslovnoj adresi, bila to kuća, ured, stan ili vikendica na moru, kao vaš osobni pametni poštanski sandučić”, kaže Krček.

Svjestan konkurencije i stanja na tržištu navodi da poslovnom žele razvijati DROPS prema ugradnji u objekte u novogradnji. Usto, omogućit će svima koji žele postojeći obični poštanski sandučić zamijeniti s pametnim, koji nudi dodatne opcije i kapacitet, da to mogu napraviti.

Smart Delivery Box je metalna kutija koja je izgledom vrlo slična klasičnom kasliću. No, nešto je veća pa je prikladna i za nešto veće stvari od računa ili reklama, poput hrane, lijekova, dokumenata pa sve do srednje velikih paketa.

Na to se onda veže tehnologija. DROPS Smart Delivery Box je zapravo pametna kutija za beskontaktnu dostavu opremljena s niz mogućnosti. Ima RFID čitač, električnu bravu, pinove za jednokratno otključavanje, mogućnost povezivanja s mobitelom preko Bluetooth tehnologije i interneta te aplikaciju koja prati tko je i kada otključao i koristio vaš kaslić.

S obzirom na to da je proizvod još uvijek u fazi izrade prototipa, u DROPS-u nam htjeli otkriti koliko će proizvod koštati. No, saznali smo da cijena neće biti jedinstvena, nego će varirati ovisno o modelu, veličini, paketu dodataka i potrebama kupaca.

“U osnovi DROPS Smart Delivery Box funkcionira kao sef za vaše dostave. Ono što ga čini pametnim su komplet međusobno povezanih sustava koji kontroliraju kada i kome će se kutija otključati”, kaže Krček.

Zlatko Krček, koji se u biznis otisnuo prije pet godina, osnivač je tvrtke Visio Domus i glavni izvršni direktor zagrebačkog nezavisnog studija za razvoj videoigara Soap Interactive. Mladi inovator prije pokretanja svoje prve, a potom i druge firme, završio je IT dizajn na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i web-dizajn u Grafičkoj školi. Uz sve to, školovani je violinist pri Glazbenom učilištu Elly Bašić.

Kreativna podloga uz usvojeno tehničko znanje i iskustvo pomogli su mu da za projekt DROPS Smart Delivery Box dobije potporu Grada Zagreba za inovatore u 2020. godini.

Pitali smo ga je li ideju za pametnu kutiju dobio tijekom pandemije jer je problem s dostavom nešto je što je svatko od nas barem jednom doživio. Bilo da je naručena pošiljka stigla u vrijeme kad nismo bili na naznačenoj adresi ili poštar iz tko zna kojeg razloga nije ostavio ceduljicu na vidljivom mjestu.

Čini nam se da su ti problemi postali još očitiji tijekom pandemije kad je uslijed lockdowna došlo do povećanja narudžbi i dostava. Hrvatska udruga banaka je u suradnji s agencijom EQUESTRIS u studenom 2020. provela istraživanje koje je pokazalo da se kupovina na internetskim stranicama povećala za 15,5 posto u odnosu na ožujak iste godine, a gotovo 97 posto ispitanika u dobi od 18 do 60 godina napravilo je barem jednu online kupovinu prošle godine.

“Ideja nije direktno potekla iz rješavanja problema beskontaktne dostave u vrijem pandemije, ali ona definitivno pomaže u rješavanju problema s kojima smo suočeni u trenutnoj situaciji”, kaže Krček.

Da potražnja za rješenjima za pametnu dostavu, kakvu nudi DROPS, koje će možda već za kratko vrijeme zamijeniti kasliće uistinu postoji, pokazuje i podatak da je časopis Time vrlo sličan proizvod onom hrvatskog startupa proglasio jednim od najboljih 100 izuma u 2020. godini. Radi se o Yale Smart Delivery Boxu, čvrstim plastičnim kutijama koje pružaju sigurno mjesto za beskontaktnu dostavu. U prilog stvaranju cijele nove niše pametnih ormarića ide i izvješće MarketWatcha, koji predviđa da će ta kategorija proizvoda rasti u prosjeku 9,8 posto do 2025. godine te će doseći vrijednost od 837,8 milijuna dolara.

Izvor: Novac.hr