fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatski znanstvenik svjetskog renomea Ivan Đikić: Pronašli smo slabe točke koronavirusa, radimo na lijekovima koji će ga ‘blokirati’

Prof. dr. sc. Ivan Ðikić, hrvatski znanstvenik, dobitnik brojnih svjetskih nagrada i priznanja, ovih je dana od Ministarstva znanosti njemačke države Hessen dobio osam milijuna eura za projekt “Enable”, koji vodi zajedno s prof. Maike Windbergs sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

I dok se radost zbog ovog uspjeha nije ni stišala, odobreno im je još 15 milijuna eura za drugi projekt, “ProxiDrugs”, koji je izabran između sedam prijavljenih. Ovako značajna financijska sredstva veliko su priznanje Sveučilištu Goethe i voditelju tima vrhunskih znanstvenika, jer su prepoznati kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja COVID-a 19 u Njemačkoj. Što o tim projektima kaže sam Đikić, što će se istraživati i kakve rezultate očekuje u nekoj bliskoj budućnosti, otkrio nam je i odgovorio na još niz pitanja vezanih uz aktualnu pandemiju COVID-a 19.

– Radi se o natječaju znanstvene izvrsnosti u državi Hessen. Uložili su 40 milijuna eura i izabrali šest najboljih projekata. Među njima je naš projekt “Enable”, kojemu je cilj omogućiti što bržu primjenu modernih tehnologija, poput kemijskih proba i bioloških lijekova, u borbi protiv upalnih i zaraznih bolesti. Naš je cilj ubrzati prijenos znanja iz akademskih laboratorija prema translaciji u kliniku. Pri tome smo definirali ciljano inhibiranje upalnih procesa kao jedan od zajedničkih mehanizama razvoja bolesti, na primjer tumora, te neurodegenerativnih i zaraznih bolesti. Osim blokiranja upalnih procesa, drugi je važan cilj i bolje razumijevanje bolesti COVID-19, posebno stanja kada je virusna bolest povezana s superinfekcijom bakterijama. O tome se danas malo zna i potrebno je puno više kliničkih i molekularnih studija da razumijemo koje su važne točke koje se mogu terapijski kombinirati. Zadnji projekt fokusiran je na bakterije koje su otporne na antibiotike, na primjer Acinetobacter Baumannii, koje predstavljaju veliku opasnost za budućnost. Na tome moj laboratorij radi već dulji niz godina i u suradnji s drugim laboratorijima unutar “Enable” mreže i ta će se istraživanja sada ubrzati.

U kojoj je fazi istraživanje i kada se može očekivati da će lijekovi biti dostupni?

– Ministarstvo od nas ne očekuje lijekove, nego rješenja kako se mogu brže razvijati lijekovi u budućnosti. Mi trebamo pronaći nešto novo, kreativna inovativna rješenja za budućnost. Upravo smo takvu poruku dobili i od vodstva Ministarstva znanosti, jer i oni shvaćaju koliko je važno ulaganje u lokalno znanje i tehnologije u bržem rješavanju budućih kriza. Dobar je primjer bio i stvaranje cjepiva u kompaniji BioNTech, koje je posljedica 20 godina ulaganja ministarstva i akademije u mRNA tehnologiju, te suradnja s gospodarstvom. Upravo zbog toga je i BioNTech bio spreman na takav fenomenalan i brz razvoj cjepiva.

Čitav intervju pročitajte klikom ovdje