fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

HT donirao 700 tisuća kuna za STEM edukaciju

Više od 1300 djece izravno će se u idućih godinu dana educirati kroz dva projekta koja sa 700.000 kuna financira Hrvatski telekom u sklopu svojeg jedanaestog po redu projekta “Zajedno smo jači”.

Ove je godine ukupan iznos donacije od 700.000 kuna podijeljen na dvije kategorije – Nove tehnologije i Znanost. U svakoj je izabran po jedan pobjednički projekt koji će zahvaljujući  dodijeljenoj donaciji moći realizirati niz aktivnosti za djecu i mlade, kako bi ih se kroz igru uvelo u svijet znanosti. Projektima će svoj doprinos u vidu znanja i iskustva dati i sami zaposlenici HT-a.

“HT je jedan od ključnih pokretača hrvatske ekonomije, svojim poslovanjem podržavamo više od 27 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i ostvarujemo gotovo 60% ukupnog izvoza hrvatskog ICT sektora. Time doprinosimo većoj kvaliteti ljudskog kapitala, jer je olakšana komunikacija, a informacije i nove metode učenja su sve dostupnije. Ulaganje u STEM edukaciju mladih stručnjaka dio je naše dugoročne strategije razvoja, jer je upravo pravilno i svrhovito obrazovanje sadašnjih i budućih naraštaja preduvjet za razvoj cjelokupnog društva i ekonomije“, rekao je na predstavljanju predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

Pored ulaganja kroz program „Zajedno smo jači“, HT kao tržišni lider i tehnološka kompanija i inače kontinuirano surađuje s akademskom zajednicom i studentima kroz stipendije te uključivanjem zaposlenika u STEM aktivnosti.

Projekt „Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama 2016.” Omogućit će razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz prethodno utemeljenu Croatian Makers robotičku ligu, a njegov nositelj je udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih. Provodi se u dvije faze. U prvoj se radi izravno s ukupno 55 osnovnih škola i oko 550 učenika, dok će u drugoj fazi desetak najboljih mentora iz tih škola postati ambasadori projekta i provoditi dodatne radionice s još oko 300 učenika koji nisu bili uključeni u prvu fazu.

“Izrazito smo sretni što nas je HT odabrao kao partnera u projektu Zajedno smo jači u području STEM, koliko zbog značajne financijske potpore, toliko i opće važnosti HT-a kao partnera koji s nama dijeli razumijevanje značaja STEM edukacije. Ona je jezgra svakog suvremenog kurikuluma. U hrvatskom slučaju, iskorak djece u suvremenost koju tehnologije u STEM edukaciji nude jako je bitna, jer usmjerava na budućnost, umjesto na prošlost”, pojasnio je Nenad Bakić, osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Starije dobne skupine djece u sklopu ovoga projekta moći će se kreativno izraziti kroz konkretnu primjenu tehnologije Internet of Things (Internet stvari), kojom se uređaji za svakodnevnu uporabu povezuju u pametne mreže i tako rješavaju konkretni problemi poput automatizacije kuće i poslovnih prostora, pomoći osobama s invaliditetom, očuvanja energije i slično. Mlađoj djeci namijenjen je drugi dio projekta u kojem će kroz interaktivnu implementaciju učiti Logo programiranje.

Zahvaljujući HT-ovoj donaciji projektu „Campus”, Astronomsko društvo Višnjan kao nositelj projekta moći će opremiti svoj interdisciplinarni Laboratorij za biologiju, kemiju i astrobiologiju  (LABOS) te čak utrostručiti broj učenika osnovnih škola koji će pohađati radionice i škole u kampu. Tako će se u kampu ubuduće moći educirati i do 450 djece, kao i nastavnici, mentori, asistenti i volonteri koji se bave radom s mladima u STEM područjima. Projekt je razvijen u sklopu Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan.

„Dobrobit našeg društva ovisi o tehnologiji i znanosti, a mi koji se bavimo edukacijom svjedočimo kako za ta područja itekako postoji interes djece. Ovom su donacijom djeca, njihovi roditelji, mentori i volonteri pronašli partnera u Hrvatskom Telekomu, tehnološkog lidera koji razumije važnost tehnološke i znanstvene izvrsnosti za razvoj zajednice. Naši programi trebali bi biti okosnica razvoja sustava u kojem bi se svakom zainteresiranom djetetu omogućilo da pokuša biti znanstvenik ili tehnolog te potom donese odluku o odabiru karijere u tom području“, rekao je osnivač Astronomskog društva Višnjan Korado Korlević.

Izvor: ictbusiness.info