fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Inicijativa koja je urodila plodom: Hrvatske vode zabranile kupanje na izvoru Cetine

Nakon što se godinama zagađivao izvor pitke vode rijeke Cetine, ali i iskorištavao u svrhu kupanja turista i životinja, stižu odlične vijesti. Naime, Hrvatske vode zabranile su kupanje na Glavaševom vrelu kao i 400 metara nizvodno od izvora.

Lijepe vijesti stižu s izvora Cetine i to doslovno. Nakon što je Glavaš, jedan od izvora ove rijeke koja se koristi za piće postao svjetski popularan zbog svoje prirodne ljepote, to mu je ujedno donijelo i negativne posljedice jer su ljudi počeli koristiti izvor za učestalo kupanje, kao i kupanje životinja, a o otpadu koji se često tamo stvarao da i ne pričamo. Situacija će se sada bitno promijeniti jer su Hrvatske vode sada i službeno napokon zabranile kupanje na izvoru Cetine.

Dalmatinski portali, influenceri poput putopisca Kristijana Iličića često su upućivali na ovaj problem baš kao i nezavisni zeleni aktivist Goran Šimić koji je ovog ljeta na inicijativu Ivanke Čoge i Joška Šupe, otišao je na izvor Cetine i simbolički postavio tablu zabrane kupanja. Sada je ta zabrana i službena. Svi oni koji su do sad iskorištavali ovaj biser u svrhu vlastite zabave to više neće moći jer kupanja na izvoru više nema. “Zabranjeno kupanje na izvoru Cetine i najveća pobjeda u zaštiti prirode i našeg blaga. Kako je sve moguće i kako je moć pojedinca jaka. Apsolutno san ponosan na najjače. Neopisivo san ponosan. Rugali su se neki, pametovali, ali uzalud”, stoji u Facebook objavi Gorana Šimića. Kako stoji u službenom dokumentu Hrvatskih voda, zabrana kupanja odnosi se na “Glavaševo vrelo” i nizvodno od izvora 400 metara što bi trebalo biti pod nadzorom komunalnog redara.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay