fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju Aleksandra Ivanac : Nema ništa na silu ni kod djece ni kod ljudi!

SAMOPOZITIVNO: Možete li našim čitateljima pojasniti što je vaš životni poziv i kratko nam se predstavite?

Moj životni put onako filozofski ili do srži ogoljeno je prikupljanje znanja kroz seminare, edukacije i knjige koje pretočim u primjenu, dobijem iz vlastitog iskustva kako nešto radi i do koje mjere te tek tako upakirano bezuvjetno dijeliti ljudima i djeci kako bi im život bio lakši i zanimljiviji. Život nije težak ako ga gledamo na takav način.

Aleksandra Ivanac magistra primarnog obrazovanja i učitelj likovne kultura s mnogo završenih edukacija iz neformalnog obrazovanja koje su mi potrebne da bi svoj poziv digla na veću razinu vrijednosti i uspješnosti.

SAMOPOZITIVNO: Kao magistra primarnog znanja nastavili ste raditi na sebi. Što je odredilo vaš daljnji osobni razvoj i koje ste sve certifikacije u međuvremenu stekli?

Neformalna obrazovanja certificiraju me za višeg medijatora u registru Ministarstva pravosuđa, Life i Business coach na Inge Rock akademiji i kod Tomislava Tomića, NLP master kod Saše Tenodija, praktičar Points Of You tehnike koju implementiram u sve već nabrojene certifikacije, te neke od duhovnih tehnika za kojima sam postigla osobni balans i upravljanje samom sobom.

SAMOPOZITIVNO: Kažu da su djeca najiskreniji mali ljudi! Kako je to raditi s njima? Kako dopirete do njih s obzirom na različitosti?

Osim djece svi prepoznaju iskrenost. Može vam biti iskreno žao kad pogriješite, a možete iskreno suosjećati s nekim. Djeca imaju u sebi visoko detektirajući sustav iskrenosti. Iskrenost vam je važna da bi uspostavili odnose s bilo kim jer gradi povjerenje. Od djece ćete dobiti povjerenje ako ste zainteresirani za njihove probleme, priče i ideje, no teško povratiti ako ga izgubite, stoga tu budite oprezni.

Neka su djeca otvorenija, no već druga nisu jednako kao i mi odrasli ljudi. Mene je NLP naučio odmah čim sam krenula na edukaciju što je to biti fleksibilan.  Ako ste šiba, a to možete zamisliti i vjetar puše sa svih strana, onda vaša sposobnost praćenja vjetra tjerat će vas na savijanje kako ne biste pukli.  Ja sam takva i takva prestaje biti vaša deviza, a počinje ja sam takva kakva mogu i trebam biti u odnosu s nekim.  Drugim riječima nema ništa na silu ni kod djece ni kod ljudi. Pomalo je ponekad najbolje rješenje.  Meni kao učitelju je lakše utjecati na djecu nego roditelju kod kuće. Ja imam skupinu koja utječe na pojedinca. Kad dijete nešto odbija ili ima problem skupina ga potiče komentarima, idejama i riječima podrške, tako dijete prije prihvaća promjenu.

Zbog toga što grupa ima snagu, potičem roditelje na uključenje djece od trećeg razreda najkasnije u različita sportska, umjetnička ili neka druga društva. Upoznavanjem što više različitih tuđih ponašanja šire svoju percepciju svijeta i grade fleksibilnost.

SAMOPOZITIVNO: Koliko je važno prepoznavanje talenta u djetetu i kad je pravo vrijeme razviti ga?

Znamo da fakultete ne završavaju talentirani već uporni. Zato učim djecu snalažljivosti jer su mnogi talenti umrli zbog nedostatka ove vještine. Iz vlastitog iskustva znam da su talenti savršeni u jednoj uskoj grani i mogu raditi samo s jednakima sebi jer ostali ih koče.

U mlađoj školskoj dobi vrlo brzo primjećujem koje dijete prednjači u nekoj vještini i njome se ističe. Obavezno to prenosim roditeljima kako bi mogli dijete upisati na aktivnosti koje podupiru tu njihovu vještinu. Neki me poslušaju, a neki ne i znam zašto. U jatu nečega vi ćete vrlo brzo primijetiti neka odstupanja u pozitivnom ili negativnom smislu kao ja, a oni to jato nemaju.

Poslušajte učitelje i talente razvijajte kod djece u osnovnoškolskoj dobi.

SAMOPOZITIVNO: Kako su se po vama djeca snašla u današnjim uvjetima pandemije ?

Osobno moj razred fenomenalno, a i znam zašto. Oni danas imaju 10 godina, a od 7. godine ih učim samostalnosti kako bez pomoći roditelja izvršiti određene zadatke. Naravno pri tome trebate biti sigurni da oni to mogu, a kad to i postignu bez pomoći roditelja ponosni su do neba. I ne samo to, otvoreni su međusobno pomoći nekome tko je u nečemu zakazao.

16.3. prvi dan Corone poslala sam im u WhatsApp grupu poveznicu za Zoom meeting i rekla kako se idemo sada malo poigrati i vidjeti kako ćemo u tome uspjeti. Onaj tko neće uspjeti ići ćemo korak po korak. Tako je i bilo. Od 23 učenika 20 ih se spojilo bez problema, a ostalima je još trebalo 10-ak minuta korak po korak uputa. Sreća da se ponovno vide bila je prevelika. Kasnije su oni mene učili koje sve mogućnosti i cake ima ova aplikacija. Roditelji su bili oduševljeni njihovom samostalnošću i s njima nisu imali nikakve brige.

SAMOPOZITIVNO: Kao majka dvije odrasle kćeri, kako usklađujete privatan život sa svim poslovnim aktivnostima?

Što se tiče kćeri one su samostalne i tu nema što, osim što su lijene jer mama hotel je raj na zemlji. Doskočila sam i tome tako što sam stavila svoj obrt Coachingflow na prvo mjesto, školu na drugo i to im obznanila . To su moje vrijednosti, a ostalo što stignem stignem. Mogu se one ljutiti do preksutra, no ako kao roditelj glasno ne izrečete svoje vrijednosti, a to je ono za što živite, ono što vas interesira, ono u čemu uživate, nećete živjeti svoj život. Ja sam izabrala ono što je meni bitno i u čemu uživam jer ako ja nisam zadovoljna kakve koristi imaju one od mene. Učinite sebe zadovoljnom i sretnom osobom i riješili ste već 90% svojim problema u bilo čemu.

Jedino me spašava dobra organizacija vremena koju svakodnevno pratim kao i svoje ponašanje unutar nje. Moram priznat dosta zahtjevan posao, no isplati se, ako ne želite izgubiti kompas. Zato mi je valjda to i postala temeljna radionica koju obožavam držati.

SAMOPOZITIVNO: Što vas pokreće u životu i poslu i kako se samomotivirate?

Za mene nikada nije postojala riječ da se nešto ne može. Ako se ne može na ovaj način, onda se može na neki drugi i tako redom.  Nekad sam čekala da se čaša prelije i tek onda krenula u reformu same sebe. Sada je tomu drugačije. Povezat ću to s jednom klijenticom koja me pitala: „Alex kako da si sama pomognem kad me sustignu problemi?“  Ne samo kad te sustignu problemi nego i onda kada si dobro razgovaraj sama sa sobom. I kad je sve u redu uzmi bilježnicu i zapisujmo svoje misli, o čemu razmišljaš, što čuješ i kako to djeluje na tebe. Postavljaj si mnoga pitanja i razgovaraj sa svojim mislima, jer one to i traže od tebe. Ne preskači ih stavljajući ih pod tepih.Tako ćeš svakodnevno ili bar jednom tjedno pročistiti svoj um. Kad počistite stol ispred sebe dobivate volju za radom, zar nije tako? A za sve ostale kojima ovo što sam navela ide na živce neka stanu široko i dignu ruke u zrak kao Matija Gubec i neka glasno viknu: „Ja sam najbolji/najbolja!“ Uuuuuu, kako to djeluje!!!!! Isprobajte!

SAMOPOZITIVNO: Može li po vama demotivirani učitelj, roditelj pod stresom biti dobar voditelj i primjer djeci koju podučava i odgaja?

Prvo moramo znati i biti svjesni da svoje emocije i stavove htjeli nehtjeli prenosimo na druge. Tako se više nećemo čudit zašto je netko drugi ljut, nervozan, sumnjičav. Pođimo prvo od sebe i zapitajmo se, a kakvi smo mi. Roditelj kojem se dopada učiteljica dopadat će se i njegovom djetetu, vrijedi i suprotno. Ako ne vjerujete u svoje dijete ili djecu koju podučavate, ona će stalno griješiti, a vi ćete primjećivati jedino greške. Na ono na što će biti fokusirana vaša pažnja to ćete i dobivati nazad kao bumerang.

Mnogo propusta uviđam sve više i više u školskom sustavu koji puca po šavovima. Sve me to podsjeća na malo uplašeno dijete koje ne može i ne smije pokazati svoje talente, te čeka pravi trenutak da eksplodira i pokaže što zna. Naš školski sustav je vrlo zatvoren i ne dozvoljava izlaske iz zacrtanih okvira. Nekreativni pojedinci, uplašeni i zakočeni učitelji malo će ili ništa dati od sebe, čak biti u otporu. No mene zanimaju svi oni kojih hvala Bogu ima i pronalaze sve moguće načine kako bi samoinicijativno unijeli novitete u način obrazovanja, te sebi i djeci život učinili zanimljivim, veselim i svrsishodnim. Ako obrađujemo planinski zavičaj zašto ne bi zakoračiti u susjednu Bosnu i Hercegovinu i ispričali djeci zanimljive činjenice o bosanskim piramidama. Jedno je mirenje s postojećom situacijom, kad odlučujem ne raditi ništa, a drugo je prihvaćanje stanja u kojem jesmo i traganje za novim alatima ili sadržajima kako je i bilo kod nekih u vrijeme online nastave.

SAMOPOZITIVNO: Nakon karantene i pandemije svi smo se podjednako našli u situaciji da promišljamo o vlastitom životu, obitelji, smislu. Do kojih spoznaja ste osobno došli i što vas je Covid-19 podučio?

Prvo me je podučio da od silnog sjedenja svakodnevno ponovno moram vježbati jer su mi ukinuti treninzi koje pohađam. Sva sam se ukočila sjedeći 12 sati, a inače treniram badminton. Podučila me je da više vremena trebam izdvajati za svoj business želim li da on raste. Podučila me da bi trebala više kontaktirati s obitelji koja mi je rasuta po svijetu.

SAMOPOZITIVNO: Na čemu ste zahvalni u svome životu i postoji strategija u vama kojom se vodite naprijed u izazovnim situacijama poput pandemije?

Zahvalna sam dragom Bogu, majci Zemlji i cijelom univerzumu što me je baš takvu stvorio. Onak, nikad mi sa mnom nije dosadno, stalno se ima nekaj za delati rekli bi mi zagrepčani.  Strategije koje me vode naprijed podijelila bi u tri kategorije:

Strategija 1 – Zapitam se: što sve u ovom trenutku mogu, što sve znam, a što sve trebam pitati
Strategija 2 – Vjerujem: ništa ne traje vječno
Strategija 3 – Djelujem: napravi odmah jer ćeš zaboraviti (nazovi, napiši, objavi), željezo se kuje dok je vruće, nema sutra ima samo danas, DON’T TALK JUST DO IT

SAMOPOZITITIVNO: Što biste savjetovali roditeljima vaše djece? Na koji način da pripremaju i odgajaju svoju djecu i što je najvažnije čemu ih trebate svi zajedno podučiti?

Jedino što bih preporučila svim roditeljima ovog svijeta je da ne budu kočnica svom djetetu jer ga čine malenim, osjetljivim, nesigurnim, neodlučnim, ozbiljnim i ne onim što bi trebali biti, a to su djeca.   Ako nas je nešto frustriralo (kao ova pandemija), zašto bi to isto moralo frustrirati mog susjeda, mog prijatelja ili moje dijete? Svoje boljke ne prenosite na druge već se njima sami pozabavite!

Najvažnije čemu trebamo djecu podučiti je da jedino iz čega učimo su pogreške, a onaj koji najviše griješi najviše i uči. I podučite ih kako se iz grešaka uči. Jedno je pogriješiti, a drugo je priznati pogrešku i iz nje izvući nove informacije koje mi trebaju da još bolje nastavim dalje.

SAMOPOZITIVNO: Rad s djecom vam je definitivno velika ljubav, no kao coach, medijator i članica Hrvatske udruge za coaching poduzimate mnogobrojne inicijative, održavate vlastite radionice, volontirate, radite za dobrobit zajednice. Gdje se vidite u budućnosti?

Za nekih 10 dana na www.coachingflow.com izlazi fenomenalan online program, ne dug ni zahtjevan, ali od kojeg ćete imati velike koristi jer je vrlo primjenjiv u odnosu i komunikaciji s djecom i daje trenutne rezultate. Ostale benefite ćete otkriti sami. U bliskoj budućnosti vidim sebe sa skupinom eksperata svakog u svom području kako radimo u „Centru za one koji žele i znaju da mogu više“. Prošlo je vrijeme ja nemam dovoljno resursa, ja nemam podršku, ja nemam mogućnosti.

Došlo je vrijeme ja mogu sve.

Hvala, urednica portala samopozitivno.com Mara Majstorović NLP coach