fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju Gordana Deranja : Danas nije lako biti poduzetnik!

SAMOPOZITIVNO: Gordana, predsjednica ste uprave Tehnomont d.d., danas ste prva žena na čelu HUP-a. Što je prema Vašem mišljenju zaslužno za vaš profesionalni uspjeh i što je to što vas pokreće u vašoj profesionalnoj karijeri?

Za profesionalni uspjeh sigurno su zaslužni prvenstveno rad,volja i zadovoljstvo u tome što radite. Ponekad nije na odmet i sreća. Ono što me pokreće su svakako vidljivi rezultati rada i sredina u kojoj radim. Dok god imate tim s kojim vam je zadovoljstvo raditi,  planirati, raspravljati, imate odličan motiv za uspjeh i nove radne pobjede.

SAMOPOZITIVNO: Vaš trud je prepoznala i struka te Vam je Hrvatska udruga poslovnih žena u dva navrata, 2008. i 2013. godine dodijelila nagradu za „Menadžericu godine“, a udruga CROME 2011. za menadžericu godine za velika poduzeća. Koliko vam znače ovakva priznanja u Vašoj karijeri?

Priznanja su svakako dobro došla jer vas na neki način motiviraju na još bolji rad. Sve su mi nagrade drage ali bih izdvojila prvu za menadžericu godine 2008.g. Prva nagrada sigurno je nešto posebno jer je neko prepoznao vaš rad i to nagradio. Naravno da sam bila jako ponosna. Zadnja nagrada koju sam dobila 2015 tj. priznanje  grada Pule za osobne uspjehe i doprinos razvoju ženskog poduzetništva sigurno za mene je možda i najdraže priznanje. Poseban je doživljaj dobiti nagradu Grada, koji je tvoj rodni grad i sredina u kojoj živiš i radiš.

SAMOPOZITIVNO: Koje su po Vama presudne osobine i karakteristike za uspjeh, žene liderice poput Vas?

Da li su presudne ne znam ali svatko tko rukovodi trebao bi biti dobar organizator posla, timski radnik, a i odlučan kod donošenja odluka.

SAMOPOZITIVNO: Vaš ovogodišnji uvodni govor na obilježavanju Dana poduzetnika je izazvao veliku medijsku pozornost. Na kraju ste političarima postavili pitanje: „Ima li, u miru, veće časti i domoljublja nego svojim djelovanjem i radom doprinijeti napretku i gospodarskom razvoju svoje domovine. Dame i gospodo – ima li?“ Smatrate li da su razumjeli vaše pitanje i da li ste ih potaknuli svojim govorom na djelovanje?

Ne mogu reći kako je to na njih djelovalo samo znam da sam dobila brojne čestitke za govor mojih kolegica i kolega iz HUP-a. Oni su jako dobro razumjeli poruku. Rekla sam je, ono što se kaže iz duše i ono kako ja zamišljam ulogu Vlade i politike. Za mene bi to bila velika čast kao što mi je čast biti predsjednica HUP-a.

SAMOPOZITIVNO: Kako vi vidite ulogu današnjeg poduzetnika u Hrvatskoj? Koliko su spremni na promjene i prilagodbe tržišnim uvjetima, i u kom smjeru se po Vama poduzetništvo treba razvijati?

Danas sigurno nije lako biti poduzetnik u Hrvatskoj i zbog same anti poduzetničke klime koja je prisutna u našem društvu. Djelomično je za to kriva i Država jer nije baš imala snage ni volje raščistiti  sve velike afere povezane s kriminalom koje su nas potresale u zadnje vrijeme i koje nemaju osuđujuću  presudu. Naravno da su krivi i poduzetnici koji su u tome sudjelovali i sigurno su dali svoj doprinos negativnoj klimi kad su poduzetnici u pitanju. Mislim da za smjer nema neko pravilo. Treba razvijati ono što ima tržište i što donosi zaradu.

SAMOPOZITIVNO: Postoje li osobe u vašoj karijeri koje su vas inspirirale i koje su utjecale na vašu proaktivnost?

Ne, svi smo mi jedinke za sebe i svatko mora sam naći svoj put. Postoje naravno osobe koje izuzetno cijenim i koje imaju izvrsnu karijeru i za mene su posebne upravo zato što su neponovljive.

SAMOPOZITIVNO: Imate odraslu djecu, pa pretpostavljamo i više vremena za sebe. Gdje pronalazite svoj mir i gdje skupljate energiju za poslovne izazove?

Mir pronalazim u ljepotama Gorskog Kotara i u knjigama. Energiju mi daje moja obitelj i ljeti plivanje koje obožavam kao i sve vezano uz more.

SAMOPOZITIVNO: Za kraj, gdje vidite sebe u budućnosti i što još želite ostvariti? Ukratko, koja je Vaša životna misija?

Pa vidim se još neko vrijeme u mojoj firmi naravno. Osim moje obitelji, supruga i dvoje djece, nastojat ću dat svoj doprinos kroz volonterski rad u HUP-u i udruzi poslovnih žena KRUG Istarske županije u kojoj sam predsjednica.

Razgovarala Mara Majstorović urednica portala Samopozitivno.com