fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Istarski maslinari u društvu 500 najboljih iz cijelog svijeta

U ovogodišnje izdanje svjetskog vodiča kroz ekstra djevičanska maslinova ulja “Flos Olei 2017” uvršteno je 60 istarskih maslinara i uljara, a Istra je proglašena najkvalitetnijom maslinarskom regijom svijeta, priopćeno je u utorak iz istarske turističke zajednice.

Istarski maslinari našli su se u društvu 500 najboljih iz cijelog svijeta, što znači da među svjetskim proizvođačima vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja zauzimaju udio od 12 posto.

“Ovakav svjetski uspjeh sigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije”, navode u Turističkoj zajednici Istarske županije i dodaju kako je ovogodišnjim rezultatom ocjenjivanja za godišnji katalog Flos Olei, u kojemu je sudjelovalo 1.800 ulja iz cijelog svijeta, Istra premašila svoj lanjski uspjeh kada je s 50 uvrštenih ulja bila, kao i ove godine, najzastupljenija svjetska regija.

MASLINARSKA PRIJESTOLNICA

Uspjeh je tim veći uzme li se u obzir kako je svjetska maslinarska prijestolnica, Toscana, ove godine s 59 uvrštenih ulja drugoplasirana, iza Istre, a lani je s 27 ulja bila treća. Ovogodišnje treće mjesto s 49 uvrštenih ulja pripalo je španjolskoj Andaluziji. Istra je tako i lani i ove godine u izboru Flos Oleia premašila dvije dosad najpoznatije svjetske maslinarske regije.

Prema podacima istarske turističke zajednice, od mogućih sto, najveći broj bodova u ovogodišnjem vodiču ima talijanski poljoprivredni obrt Pruneti iz Greve in Chianti (Toscana) s ocjenom 98, a vrlo visoku ocjenu 97 iz Istre osvojili su obitelj Ipša iz Oprtlja te Olea B. B. iz Rapca.

Također odličnih 96 bodova osvojili su vodnjanski OPG Matteo Belci, zatim Stancija Meneghetti iz Bala, vodnjanski uljar Tonin te Enio Zubin iz Umaga, dok su ocjenu 95 osvojili Franco Basiaco iz Buja, Chiavalon iz Vodnjana te Giancarlo Zigante iz Livada.

U klasu zaista odličnih ulja s dobivenih 95-100 bodova svrstano je deset istarskih uljara, a “odličnih ulja” s dobivenih 90-94 boda je 17.

Istra u ovogodišnjem ocjenjivanju za Flos Olei katalog ima i dva šampiona, odnosno svjetska prvaka i to ulje masline sorte frantoio Klaudija Ipše iz Livada koji je podijelilo naslov najboljeg ekstra djevičanskog monosortnog maslinovog ulja intenzivne voćne arome, dok je ulje Mate transparenza marina, tvrtke Agrofin iz Savudrije proglašeno najboljim ekstra djevičanskim maslinovim uljem umjerene voćne arome.

Flos Olei, dvojezični, talijansko-engleski vodič kroz vrhunska svjetska ekstra djevičanska maslinova ulja, ove godine doživio je sedmo izdanje. Izdavači i urednici su diplomirani agronom Marco Oreggia, gastronovinar i profesionalni kušač maslinovih ulja, ujedno osnivač vodiča, jedan od najutjecajnijih opinion lidera za ekstra djevičanska maslinova ulja, te Laura Marinelli, novinarka i kušačica maslinovih ulja. U realizaciji vodiča sudjeluju i talijanski te međunarodni kušači i drugi stručnjaci. (lider.media)